گروههای خونی روشی برای تقسیمبندی خونها بر پایه وجود یا نبود آنتیژنهای موروثی خاصی روی سطح گلبولهای قرمز خون است. خون انسانها بر اساس مهمترین این تقسیمبندیها شامل چهار دسته AB، B، A و O است و بر اساس تقسیمبندی دیگر به گروههای مثبت و منفی تقسیم میشود. در این مطلب مجله دلتا به بررسی گروه خونی غالب در ایران میپردازد.
گروه خونی چیست؟
اصطلاح گروه خونی معمولا به آنتی ژنهای سطح سلولهای خونی و عموما گلبولهای قرمز محدود میشود. گروههای خونی در آغاز قرن بیستم توسط «کارل لنداشتاینر» کشف شدند. در زمان حاضر حدود ۲۷۰ آنتی ژن گروه خونی تایید شده موجود است.
آنتی ژن (گروه خونی)های گلبول قرمز به عنوان ابزاری مهم در پزشکی قانونی مورد استفاده قرار میگیرند. البته باید این موضوع را نیز خاطرنشان کرد که نقش آنها با آزمایش HLA (آنتی ژن گلبول سفید انسانی) کاهش یافته و حتی اخیرا جای خود را به اثر نگاری( DNA )داده است.
به هر حال برای سالیان متمادی این گروههای خونی بودهاند که بهترین مارکرهای ژنتیکی به شمار آمده و نقش عمدهای را در نقشه برداری از ژنوم انسانی ایفا کردهاند.
گروههای خونی در ایران
براساس تحقیقات انجامشده روی اهدا کنندگان خون در ایران از نظر فراوانی گروههای خونی تقریبا ۹۰ درصد از جمعیت کشورمان گروه خونی مثبت دارند و فقط ۱۰ درصد از جمعیت کشور دارای گروه خونی منفی هستند.
در عین حال بیشترین فراوانی را در کشورمان گروه خونی O مثبت با ۳۴ درصد دارد. بعد از آن A مثبت با فراوانی ۲۷ درصد، بعد هم B مثبت با فراوانی ۲۳ درصد است.
گروه خونی بعدی AB مثبت با فراوانی ۷ درصدی است و گروه خونی O منفی حدود سه تا چهار درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهد و حدود سه درصد از جمعیت کشور هم دارای گروه خونی A منفی هستند و همچنین حدود دو درصد دارای گروه خونی B منفی و کمتر از یک درصد هم دارای گروه خونی AB منفی هستند.
افرادی که دارای گروه خونی AB مثبت هستند، گیرندگان همگانی خون محسوب میشوند. این گروه میتواند از همه گروههای خونی، خون و فرآوردههای خونی را دریافت کنند. گرچه که توصیه این است که حتما بر اساس پروتکلهای کشوری و دستورالعملهای جهانی، خونهای اهدایی حتما باید از نظر آنتیبادیها مورد ارزیابی دقیق قرار گیرند.
افرادی که گروه خونی O منفی دارند، میتوانند اهداکننده عمومی باشند و به همه نیازمندان به خون در همه گروههای خونی میتوانند خون اهدا کنند.
پیشنهاد مطالعه: مطلب ۴ نمونه ترسناک از زنده به گور شدن! را بخوانید.
ناشناس
۲۳ مرداد ۱۴۰۱ در ۱۱:۲۳ ق٫ظ
ناشناس
۲۰ مرداد ۱۴۰۱ در ۱۲:۰۶ ب٫ظ
ناشناس
۲۷ تیر ۱۴۰۱ در ۱۰:۲۴ ب٫ظ
ناشناس
۲۵ تیر ۱۴۰۱ در ۷:۰۹ ب٫ظ