بسیاری از زوجین پس از جدایی از یکدیگر تمایل دارند تا نامی از همسر سابق خود در شناسنامه وجود نداشته باشد به همین منظور تلاش میکنند تا از طرق قانونی به امر دست یابند. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع حذف نام مرد از شناسنامه زن میپردازیم.
حذف نام مرد از شناسنامه زن
حذف نام همسر از شناسنامه درباره زن تا حدودی متفاوت است. مطابق آنچه در قانون به آن اشاره شده است حذف نام مرد در شناسنامه زن تنها در صورتی امکانپذیر خواهد بود که در دوران عقد جدایی انجام شده باشد و دوشیزه بودن زن مطابق احکام قضایی و سند طلاق قابل استنباط باشد.
بنابراین مطابق اطلاق عبارت و قید باکره بودن میتوان اینطور نتیجه گرفت، زنانی که ازدواج دوم و سوم دارند و نیز افرادی که ازدواج اولشان اسشت؛ اما باکره نیستند، نمیتوانند از این مقرره استفاده نمایند.
از سوی دیگر گاهی لزوما زوجین تنها به دلیل جدایی از یکدیگر خواهان حذف نام یکدیگر از شناسنامه نیستند، بلکه گاهی به دلیل فوت یکی از آنها دیگری متقاضی این امر است. در این زمینه باید بیان داشت اگر همسر فردی فوت کند، در صورت ثبت شدن ازدواج، فرد میتواند با مراجعه به ادارات ثبت احوال نسبت به حذف نام زن یا شوهر فوت شده از شناسنامه اقدام کند.
حذف نام زن از شناسنامه مرد
درصورتیکه زوجین با یکدیگر متارکه کرده باشند و مرد خواهان حذف نام زن از شناسنامه خود باشد با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواج و ثبت شدن نام او در شناسنامهاش میتواند به اداره ثبت احوال مراجعه و درخواست برای حذف نام همسر اول را ارائه دهد. با این حال در این زمینه نکاتی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حذف نام همسر اول از شناسنامه منوط به انتخاب همسر دوم و نیز ثبت رسمی ازدواج و ثبت نام ایشان در شناسنامه فرد است. بنابراین، به صرف انتخاب همسر و معرفی آن نمیتوان از این مقرره قانونی استفاده کرد.
- حذف نام از شناسنامه در این مورد صرفا پس از وقوع ازدواج دوم و ثبت آن صورت میگیرد. لذا همسر دوم از ازدواج پیشین همسر خود مطلع خواهد شد.
- از اطلاق واژه همسر دوم باید اینطور نتیجه گرفت که استفاده از این مقرره صرفا در مورد اختیار نمودن همسر دوم امکانپذیر خواهد بود و نه ازدواجهای بعدی اما به نظر میرسد که علیرغم نقص این مقرره در این خصوص بتوان در ازدواجهای بعدی نیز از مزایای این مقرره قانونی استفاده کرد.
با این حال عمده ایرادی که در این مقرره مشاهده میشود آن است که در این زمینه هیچ اشارهای به فرزندان نشده است، چه اینکه مطابق اطلاق مقرره فوق حذف نام زن یا مرد از شناسنامه دیگری یا خود حتی در صورت وجود فرزند نیز امکانپذیر خواهد بود، هرچند که نام پدر یا مادر در شناسنامه فرزندان درج خواهد شد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب آیا چک کردن گوشی همسر جرم است؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۸ مرداد ۱۴۰۱ در ۱۰:۰۹ ب٫ظ
زهرا
۳ مرداد ۱۴۰۱ در ۲:۱۰ ب٫ظ
این چه عدالتی ست که اسم زن میتونه از شناسنامه حذف بشه و اسم فرزندان هم حذف بشه ‘مرد هرکاری دوستداره و به نفع حیثیت اجتماعیش هست رو انجام بده
ریحانه شیشه گر
۵ مرداد ۱۴۰۱ در ۹:۰۸ ق٫ظ
طبق قانون در شرایطی خاص زن نیز میتواند اس مرد را از شناسنامه خود حذف کند.
ناشناس
۲۱ تیر ۱۴۰۱ در ۷:۲۱ ق٫ظ
ناشناس
۳۱ خرداد ۱۴۰۱ در ۱۰:۴۲ ب٫ظ
محمد
۲۵ خرداد ۱۴۰۱ در ۲:۴۵ ب٫ظ
واقعا خجالت آورست مرد میتواند اسم زن طلاق داده شده را حذف کند اما زن نه شرمتان باد قانون گزاران
ریحانه شیشه گر
۲۸ خرداد ۱۴۰۱ در ۸:۵۴ ق٫ظ
سلام، در مطلب ذکر شده است در صورت وجود شرایطی برای زن نیز این امکان هست.
ناشناس
۲۸ مرداد ۱۴۰۱ در ۱۰:۱۰ ب٫ظ
ناشناس
۲۵ خرداد ۱۴۰۱ در ۲:۱۱ ق٫ظ
بسیارمفید است مختصر گویا رسا
ریحانه شیشه گر
۲۵ خرداد ۱۴۰۱ در ۸:۴۳ ق٫ظ
ممنون از همراهی شما
یزدانی
۲۴ خرداد ۱۴۰۱ در ۷:۳۱ ب٫ظ
همیشه تبعیض جنسیتی مرد هر کاری میتونه کنه چون مرده 🤦🤦
ناشناس
۲۶ خرداد ۱۴۰۱ در ۹:۰۶ ب٫ظ
بابا تومطلبش اول توضیح داد که خانم ها هم میتونن اینکار کنن بااین شرایط
ریحانه شیشه گر
۲۸ خرداد ۱۴۰۱ در ۸:۵۴ ق٫ظ
ممنون از شما دوست عزیز