کلاهبرداری املاک هر روز با استفاده از روشهای جدید در حال افزایش است و هر روز با شنیدن اخبار از گوشه و کنار کشور از این موضوع با خبر میشویم. چه بسا افرادی با امید خرید سرپناه و یا فروش خانه و ملکشان که شاید تنها سرمایه آنهاست در دام کلاهبرداران و شیادان افتادهاند و حاصل یک عمر زندگی خود را به دلیل بیتوجهی و ناآشنایی با قوانین خرید و فروش یک شبه بر باد داده و ضررهایی جبرانناپذیر به خود و خانواده وارد کردهاند. در مجله دلتا به بررسی جرم کلاهبرداری در فروش ملک و راهکارهایی به منظور پیشگیری از این جرم پرداخته شده است.
نکات مهم کلاهبرداری در فروش ملک
۱. فقط معامله ملک را در بنگاههای دارای پروانه کسب و کدرهگیری انجام دهید. مهمترین مزیت سامانه کد رهگیری جلوگیری از کلاهبرداری در فروش یک ملک به چند مشتری است.
۲. از اعتماد بیجا پرهیز کنید و به خویشاوندان نزدیک هم اعتماد نکنید. قبل از معامله در خصوص تمام زوایای معامله و قرارداد بررسیهای لازم را انجام دهید. ممکن است نزدیکترین فرد به شما هم به دلیل بیتوجهی دچار اشتباه شده و توسط سودجویان فریب خورده باشد.
۳. از طمع کردن که معمولاً به واسطه چربزبانی و دروغگویی واسطهگران و افراد سودجو ایجاد میشود، بپرهیزید و با دقت و تحقیق بیشتر در موارد زیر راجع به تصمیم خود اطمینان حاصل کنید.
- ملک مورد معامله و قیمت آن
- مالکیت رسمی آن
- کاربری ملک
- ممنوع المعامله نبودن مالک و فروشنده
- موقعیت جغرافیایی ملک برای اطلاع از اینکه در طرحهای عمرانی شهرداری و … واقع نشده باشد.
۴. در بسیاری از موارد مشاهده شده که فروشنده یا بنگاههای ملکی نامعتبر، واحدی را به مشتری نشان داده اما در قرارداد مشخصات ملک دیگری را قید کردهاند که یا اصلاً وجود خارجی ندارد یا در منطقه غیر از محل و موقعیت ملک قرار داشته است.
۵. در پیشخرید باید ابتدا از تعداد کل واحدهای مسکونی در ساختمانی که برای پیشفروش عرضه شده مطلع شد و بعد از آن، تعداد واحدهایی که پیشفروش شده را شناسایی کنید. اگر بیشتر از نیمی از واحدها به صورت قطعی پیشفروش شده است، برای انجام معامله کمی تامل کنید. زیرا در برخی موارد سازندههایی که اکثر واحدهای ساختمان را از قبل پیشفروش کردهاند، معمولاً تعهداتشان را اجرا نمیکنند. کلاهبرداری از طریق پیشفروش آپارتمان فقط در ساختمانها و مجتمعهای کوچک اتفاق نمیافتد، بلکه انبوه سازان نیز به دلایل مختلف از عمل به تعهداتشان ناتوان و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده و متواری میشوند.
۶. گاهی کلاهبردار، ملکی را اجاره میکند و بعد از مدتی با مانورهای متقلبانه خود را به عنوان مالک معرفی و ملک اجارهای را برای فروش آگهی میکند.
۷. برخی از سودجویان و کلاهبرداران با شناسایی املاکی که مدتها از مالکانشان خبری نیست، به جعل اسناد این املاک ( زمین – خانه) اقدام و برای آنها مشتری پیدا کرده و معامله خود را هم کاملاً قانونی جلوه میدهند و با سوءاستفاده از برخی آژانسهای املاک، ملک را واگذار میکنند.
حتی در مواردی کلاهبردار، با کمک شرکای خود در مدتی کوتاه یک بنگاه معامله املاک صوری تاسیس کرده و پس از اجرای نقشه خود آن را تعطیل کرده و متواری میشود.
۸. بعضی از کلاهبرداران ملکی هنگام خرید ملک با پرداخت مبلغ کمی از ثمن معامله، خود را مالک خانه میکنند و از پرداخت بقیه مبلغ مورد معامله خودداری و به نوعی حق فسخ تعیین شده را از فروشنده سلب میکنند. بنابراین حتماً در قرارداد فروش ذکر شود که در صورت پرداخت نشدن به موقع اقساط یا وصول نشدن چکها، معامله فسخ و ضرر و زیان عدم پرداخت از متخلف دریافت میشود.
۹. در برخی از موارد که کلاهبرداری املاک انجام شده است، افراد متقلب خود را به عنوان نماینده شرکتها و یا موسسات معرفی میکنند. در صورت خرید اراضی و املاکی که در مالکیت اشخاص حقوقی اعم از شرکتها، بانکها و ارگانهای دولتی و غیر دولتی است، باید مصوبات اعضای هیئت مدیره درباره واگذاری آن املاک و مجوزهای صاحبان امضا با توجه به اساسنامه و صحت معرفینامههای نمایندگان حقوقی آنها رویت و مورد توجه کافی قرار گیرد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با شرایط خرید املاک ورثهای “خرید املاک موروثی” را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۴:۲۵ ق٫ظ
ناشناس
۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۷:۰۶ ق٫ظ
مسعود
۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۱۱:۴۱ ب٫ظ
با سلام من دو دانگ از یک کارخانه را خریدم دوسوم پول آن را باچکهایی که در قولنامه ذکر شده فروشنده خودش پاس کرده ولی بعد از کلاهبردار بودن شخص بقیه پول را برای سند گذاشتم ولی بازهم دیدم به بانک و مردم بدهکار هستند به دارایی و همه قولنامه را در دادگستری برابر اصل کردم خدا رو شکر ولی با ریش سفیدی یک نفر اصل را به امید برگشت دادن پولم بعد چهار سال ازم گرفتن ولی هم ده تا شاهد دارم هم طرف ده تا پرونده کلاهبرداری وچک برگشتی داره و پول منم نمیده لطفا راهنمایی کنید درضمن از همه متعلقات کارخانه سهام برق آب همه چی سهم میبرم ولی فقط با چرب زبانی امروز و فردا میکنن
ناشناس
۸ بهمن ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۸ ب٫ظ
دوستان راهنمایی کنید ممنون. آیا با برگه تسویه حساب شهرداری برای واحد مسکونی کسی میتونه باهاش کلاهبرداری انجام بده
برزین
۱ تیر ۱۳۹۸ در ۴:۱۰ ب٫ظ
مفید
هاتف
۱ تیر ۱۳۹۸ در ۱۱:۲۷ ق٫ظ
از اطلاع رسانی شما ممنون
امجد
۵ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۳۵ ق٫ظ
خیلی مفید بود
راضیه قربانی
۲ تیر ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۳ ق٫ظ
سپاس از همراهی شما مخاطب گرامی