موضوع دیه در حوادث رانندگی یکی از دغدغههای ذهنی رانندگان است. البته با داشتن پوشش بیمه اجباری شخص ثالث تاحدی قابل رفع است. اما قوه قضاییه در راستای اطلاعرسانی عمومی و آگاهسازی آحاد جامعه به بررسی موضوعیت دیه طبق قوانین اسلام و ایران پرداخته و شرایط تعیین نرخ دیه در حوادث رانندگی را تشریح کرده است. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع شرایط دیه زن و مرد میپردازیم.
شرایط دیه
میزان دیه در دین اسلام برای مرد و زن مسلمان و مردان و زنان سایر دینهای آسمانی متفاوت است.
چهار ماه قمری ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب ماههای حرام هستند. در این چهار ماه دیه افزایش مییابد.
قانونگذار در ماده ۴۴۵ قانون مجازات اسلامی به تعریف دیه پرداخته است که بر اساس آن «دیه مقدار مال معینی است و در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد، مقرر شده است».
مطابق تعریف دیه در این ماده، میتوان گفت شرایط تعیین دیه شامل دو مورد زیر است:
حالت اول در مورد جرایم عمدی است که به دلایلی منجر به قصاص نمیشوند. مانند حالتی که قتلی صورت گیرد و خانواده مقتول با قاتل توافق کنند و به جای قصاص، مطالبه دیه نمایند.
حالت دوم زمانی است که جرایم غیر عمدی (شامل جرم شبه عمد و جرم خطای محض) صورت گرفته باشد که در اینصورت نیز مرتکب با پرداخت دیه مجازات میشود.
در چه مواردی دیه زن و مرد یکسان است؟
بر اساس قانون، دیه زن و مرد در تصادفات برابر است.
صندوق تامین خسارتهای بدنی بر اساس قانون بیمه شخص ثالث، یکی از حلقههای پوششی و حمایتی بیمهنامه شخص ثالث است. برابری بیمه زن و مرد از سال ۸۷ با اصلاح قانون بیمه شخص ثالث آغاز شد.
تبصره ۲ ماده ۴ قانون بیمه شخص ثالث سال ۸۷ تصریح کرده است: دیه زیاندیدگان بدون لحاظ جنسیت و مذهب باید پرداخت شود. از آن سال شرکتهای بیمه مکلف به پرداخت یکسان دیه زن و مرد شدند. همچنین تعهدات صندوق تامین خسارتهای بدنی اصلاح شد. بر اساس آن تصویب شد میزان دیه زن و مرد در سوانح و حوادث رانندگی یکسان پرداخت شود.
ناشناس
۵ بهمن ۱۴۰۰ در ۵:۳۷ ب٫ظ
ناشناس
۲۸ آذر ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۵ ب٫ظ
ناشناس
۴ آذر ۱۴۰۰ در ۷:۵۸ ق٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۰ در ۹:۲۶ ب٫ظ