
محرومیت از خواب یا کمخوابی به معنای نداشتن خواب کافی است که تقریبا بر همه عملکردهای بدن تاثیر میگذارد و در بلندمدت میتواند مشکلات جدی مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی-عروقی، دیابت، کاهش ایمنی و مشکلاتی از این دست را ایجاد کند. خواب به اندازه غذا و آب، برای بدن انسان اهمیت دارد و بدون آن نمیتوان زندگی کرد. خواب، سطح انرژی بدن را حفظ میکند، به سلولها و بافتها توانایی ترمیم خود را میبخشد و به آنها امکان میدهد تا بر هرگونه آسیب جزئی غلبه کنند. با مجله دلتا همراه باشید.
چگونه کمخوابی در بلندمدت خطرناک میشود؟
خطرات واقعی کمخوابی زمانی ظاهر میشوند که کمبود خواب در بلندمدت ادامه یابد و به محرومیت مزمن خواب تبدیل شود.
برخی از خطرات جدی سلامتی که به دلیل کمخوابی مزمن رخ میدهند، بدین شرح هستند:
-
فشار خون، طی خواب کاهش مییابد.
اگرچه علت این موضوع دقیقا مشخص نیست، اما برخی از پژوهشها نشان میدهند که هرچه کمتر بخوابید، احتمال افزایش فشار خون در شب بیشتر میشود و افرادی که شش ساعت یا کمتر میخوابند، ممکن است افزایش شدیدتری در فشار خون داشته باشند. به علاوه، اگر از پیش فشار خون بالا داشته باشید، کمبود خواب میتواند شرایط را بدتر کند.
-
کمبود خواب و ضخیم شدن رگهای خونی
کمخوابی میتواند به ضخیم شدن رگهای خونی، شریانها و بطنهای قلب منجر شود که نهایتا نارسایی قلبی را در پی دارد. به نظر میرسد که خواب خوب، برای سالم نگه داشتن قلب و شبکه خونرسانی ضروری است.
-
سیستم ایمنی سالم
بررسی جدید “پژوهشگران موسسه ملی سلامت” (NIH) نشان میدهد که چرخه خواب و بیداری بدن که با عنوان ریتم شبانهروزی نیز شناخته میشود، نقش مهمی در حفظ سیستم ایمنی سالم بر عهده دارد. نداشتن خواب کافی میتواند بر عملکرد سیستم ایمنی تاثیر منفی داشته باشد.
-
محرومیت از خواب با چاقی نیز ارتباط دارد.
یکی از دلایل احتمالی این است که خواب، تعدیلکننده مهمی در عملکرد “نورواندوکرین” (Neuroendocrine) و سوخت و ساز گلوکز به شمار میرود. پژوهشها نشان دادهاند که کمبود خواب در بلندمدت میتواند به بروز تغییراتی در سیستم متابولیک و غدد درونریز منجر شود و تغییراتی مانند کاهش تحمل گلوکز، کاهش حساسیت نسبت به انسولین، افزایش تراکم کورتیزول و افزایش گرسنگی و اشتها را در پی داشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: مطلب با خونخوارترین آدمهای تاریخ آشنا شوید! را بخوانید.