جرم کلاهبرداری املاک یکی از شیوه های رایج و مرسوم و در عین حال جزء جرائم پیچیده محسوب میشود. افراد گاهی در خرید و فروش املاک دقت لازم را نمیکنند و این امر باعث میشود در معاملات خود با مشکلات و گرفتاری مواجه شوند و متحمل ضررهای بسیاری شوند. در این مطلب به بررسی انواع کلاهبرداری املاک و راه های پیشگیری از آن پرداخته شده است. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
جرم کلاهبرداری املاک
در خصوص کلاهبرداری املاک ابتدا بهتر است که جرم کلاهبرداری تعریف شود. طبق قانون کلاهبرداری این گونه تعریف شده است : هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت ها، تجارتخانه ها، کارخانه ها، مؤسسات غیرواقعی یا به داشتن اموال و اختیارات غیر حقیقی فریب دهد و به امور غیر واقعی امیدوار کند یا از حوادث و پیشآمدهای غیر واقع بترساند و اسم یا عنوان مجعول اختیار کند و به هر طریق وجوه، اموال، اسناد، حواله ها، قبوض، مفاصا حساب و امثال آن ها را کسب و مال دیگری را تصاحب کند، کلاهبردار محسوب میشود. قانون کلاهبردار را به رد اصل مال به صاحب آن ، حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که تصاحب کرده است، محکوم و مجازات می کند. شایان ذکر است که به طور معمول، کلاهبرداری همیشه به یک شیوه صورت نمی گیرد و کلاهبرداران هر بار به روشهایی متفاوت نقشه های خود را اجرا میکنند.
الزامات حقوقی قبل از تنظیم قرارداد
برای جلوگیری از کلاهبرداری در حوزه املاک خریدار و فروشنده قبل از معامله و تنظیم قرارداد باید به مواردی توجه کنند.
۱.قبل از تنظیم قرارداد و دریافت هرگونه مبلغ در این خصوص، سند ملک مورد معامله باید احراز و به روئت خریدار برسد.
۲. از اصالت اسناد مورد معامله اطمینان حاصل شود.
۳. فروشنده ملک، از طرف مراجع قضایی ممنوع المعامله نباشد. به طور مثال افراد ورشکسته حق معامله ندارند.
۴. در مواردی که فروشنده در جلسه معامله حضور نداشته و شخص دیگری به نمایندگی از او در جلسه او حاضر باشد، باید وکالت نامه وکیل یا نماینده فروشنده، قبل از تنظیم قرارداد به دقت مطالعه و بررسی شود.
۵. در صورتیکه فروشنده یکی از ورثه باشد، معامله فقط نسبت به سهم او صحیح و نافذ است، مگر این که بقیه ورثه نیز در زمان تنظیم قرارداد حضور داشته باشند و قرارداد به امضا همگی برسد و یا به وی وکالت در فروش ملک موروثی را داده باشند.
۶. اگر ملک مورد معامله متعلق به صغیر باشد و فروشنده به عنوان ولی صغیر اقدام به معامله کند، باید در قرارداد ذکر شود که معامله کننده به ولایت از طرف صغیر، معامله را انجام میدهد.
۷. اگر فروشنده قیم مالک است باید قیم نامه روئت و فتوکپی برابر با اصل آن با امضای قیم دریافت شود و در متن قیم نامه بررسی شود که آیا قیم با اجازه مقام قضایی حق فروش دارد یا خیر؟ و اگر وی چنین مجوزی ندارد معامله صورت نمیگیرد و مبلغی به قیم پرداخت نگردد.
۸. اگر فروشنده مالک رسمی نیست به این معنی که هنوز سند ملک به نام او نشده است، باید مدارکی که نشان دهنده معاملات قبلی در خصوص ملک مذبور است ارائه دهد، و هیچگونه وقفه ای در سلسله مراتب معاملات قبلی ملک وجود نداشته باشد.
۹. از اصالت چک ها و اسناد بهادار که هنگام معامله بین دو طرف قرارداد مبادله میشود، اطمینان حاصل کنید.
۱۰. صدور کد رهگیری به منزله اعتبار و سلامت معامله است و از کلاهبرداری و فروش ملک به چندین نفر جلوگیری میکند.
انواع جرم کلاهبرداری ملک
در ادامه به تعدادی از مهم ترین روش های کلاهبرداری ملکی اشاره شده است.
- فروش خانه و آپارتمان های نیمه آماده به یک فرد یا چند نفر و دریافت مبلغ خانه و سپس متواری شدن
- ارائه تسهیلات بانکی جعلی و انتشار خبرهایی نادرست در این زمینه به متقاضیان
- اجاره دادن ملک به چندین نفر مختلف و گرفتن پول پیش از آن ها و متواری شدن
- فروش یک ملک بدون حضور صاحب واقعی آن و از طریق نماینده مالک
- تنظیم مبایعهنامه جعلی حتی با عدم حضور خریدار یا فروشنده
- اقدام به کلاهبرداری و فروش ملک هایی که در رهن بانک هستند.
- ایجاد دفاتر جعلی و بدون مجوز برای خرید و فروش ملک
این موارد فقط تعدادی از روش هایی است که افراد در هنگام خرید و فروش املاک باید به آن دقت و در صورت لزوم از دانش افراد متخصص در این حوزه استفاده کنند و یا از بنگاه های املاکی که معتبر و قانونی هستند در این زمینه کمک و مشاوره بگیرند.
” مطالب پیشنهادی : برای کسب اطلاعات بیشتری درباره انواع کلاهبرداری ملکی به مقاله کلاهبرداری املاک و روش های مرسوم آن مراجعه فرمایید. “
حیدری
۲۲ دی ۱۳۹۸ در ۵:۱۰ ب٫ظ
مفید بود
جعفری
۲۲ دی ۱۳۹۸ در ۲:۰۱ ب٫ظ
سپاس از مطالب مفید سایت
ملکی
۲۲ دی ۱۳۹۸ در ۱:۳۴ ب٫ظ
خوب بود
روزبهانی
۲۲ دی ۱۳۹۸ در ۸:۵۶ ق٫ظ
وکالت باید استعلام گرفته شود