شایعترین علائم کرونا که تا امروز گزارش شده است تب، سرفه، تنگی نفس و خستگی است. با این حال علائمی هم از حدود ۲۵% از مبتلایان گزارش میشود که ارتباط مستقیم با مغز و سیستم عصبی دارد که به فراموشی ناشی از کرونا مه مغزی کووید ۱۹ میگویند. با مجله دلتا همراه باشید.
مه مغزی کووید ۱۹ چیست؟
مه مغزی یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف احساس کند بودن ذهن، مبهم بودن یا فاصله گرفتن از آن استفاده میشود.
علائم مه مغزی
- مشکلات حافظه
- عدم وضوح ذهنی
- تمرکز ضعیف
- سردرد
- گیجی
اغلب افراد گاهی وقتها مه مغزی را تجربه میکنند. یک شب خواب نامناسب یا استرس زیاد میتواند در شما احساس کندی ذهن ایجاد کند. اما بعضی از افراد مبتلا به کرونا گزارش کردهاند که هفتهها یا حتی ماهها بعد از بهبود و از بین رفتن سرفه و خستگی همچنان با پدیدهی مه مغزی درگیر هستند.
چرا کرونا باعث ایجاد مه مغزی میشود؟
محققان هنوز در حال بررسی علت احتمالی پیش آمدن پدیدهی مه مغزی در افرادی که به کرونا مبتلا شدهاند هستند و به نتیجهی مشخصی نرسیدهاند. اینطور تصور میشود که هر دو عامل فیزولوژیکی و روانی میتواند در به وجود آوردن این حالت تاثیر داشته باشد.
وقتی ویروس کرونا وارد سیستم بدن میشود از طریق آنزیمی به نام گیرندهی آنزیم مبدل آنژیوتانسین ۲ (ACE2) وارد سلولها میشود. بسیار پیش آمده که افراد پس از ابتلا به کرونا دچار عوارضی مانند تغییر هوشیاری یا انسفالوپاتی (آسیب یا بیماری مغزی) شدهاند.
مطالعهای که در ژانویهی ۲۰۲۱ انجام شد نشان داد که میزان سیتوکینهای التهابی در مایعات اطراف مغز افراد مبتلا به کووید ۱۹ تا هفتهها پس از عفونت افزایش پیدا میکند. التهاب در مغز مانع ایجاد ارتباط نورونها با یکدیگر میشود و همین موضوع میتواند در ایجاد مه مغزی موثر باشد.
سیتوکینها مولکولهای تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن شما هستند که باعث تشدید التهاب میشوند.
دیگر عوامل موثر در ایجاد مه مغزی
همانطور که گفتیم ایجاد التهاب در مغز و اطراف آن میتواند در ایجاد مه مغزی تاثیر داشته باشد. با این حال عوامل دیگری هم وجود دارد که کرونا میتواند به صورت غیرمستقیم آنها را ایجاد کرده و در نتیجه فرد مبتلا را با پدیدهی مه مغزی درگیر کند. این عوامل در ادامه آورده شدهاند.
- کیفیت پایین خواب
- احساس تنهایی
- افسردگی
- افزایش استرس یا اضطراب
- تغییرات رژیم غذایی
- کاهش فعالیت بدنی
- عوارض جانبی داروهای خاص
پیشنهاد مطالعه: مطلب چرا دیر میخوابیم؟! را بخوانید.
ناشناس
۱۲ آبان ۱۴۰۰ در ۰:۰۹ ق٫ظ
ناشناس
۱۸ مهر ۱۴۰۰ در ۶:۵۷ ب٫ظ
ناشناس
۲۵ شهریور ۱۴۰۰ در ۴:۲۲ ب٫ظ
درسته من تا ۱ ماه بعد از بهبودی همین حالات رو داشتم و بعد از ۱ ماه تازه تونستم به روتین و رویه ی قبلی زندگیم برگردم
فاطمه یزدیان
۳ مهر ۱۴۰۰ در ۱۲:۵۳ ب٫ظ
انشا.. همیشه سلامت باشید