فضولی ملکی موقوف! در این بخش قصد داریم از معامله فضولی و چگونگی فضولی ملکی در معامله صحبت کنیم.
در ابتدا بهتر است معاملهی فضولی را تعریف کنیم؛ معامله فضولی یعنی شخصی بدون اختیار و اطلاع مالک، ملک او را معامله کند. گاهی ممکن است این ملک را بهجای مالک بفروشد به این کار معاملهی فضولی تملیکی گفته میشود. یعنی ملک را به مالکیت فرد دیگری در میآورد، گاهی نیز ممکن است فردی از طرف مالک ملکی تعهدی نسبت به ملک او بدهد که این کار را معاملهی فضولی عهدی میگویند. یعنی فردی فضولی کرده و تعهدی را به جای دیگری برای ملک دیگری بهوجود آورده. پس با این توضیح، معامله فضولی هم بهصورت تملیکی و هم عهدی قابل انجام است.
توضیح را با یک مثال آغاز میکنیم؛ علی مالک خانهای است و قصد فروش خانه را دارد برای این کار به دوستانش میگوید میخواهد خانهاش را بفروشد. رضا که یکی از دوستان نزدیک اوست محمد را بهعنوان مشتری پیدا میکند. اما موضوع را به علی که مالک خانه است، اطلاع نمیدهد. محمد هم که از رابطهی دوستی علی و رضا باخبر است فکر میکند رضا با اطلاع علی اقدام به فروش ملک او کرده. بنابراین نمیپرسد علی از این معامله خبر دارد یا نه؟! خلاصه اینکه رضا هم پول را از محمد گرفته تا به مالک بدهد. در این میان فرقی نمیکند رضا با انگیزهی خیرخواهانه و سرعت دادن به جریان فروش ملک برای علی معامله کرده یا سوءنیت داشته و قصدش کلاهبرداری بوده است. به هر حال بدون اطلاع علی که صاحب ملک است معامله کرده.
در اینجا اگر حتی رضا با داشتن وکالتنامه از طرف علی اقدام به فروش ملک او میکرد، نشان دهندهی اطلاع علی از وقوع معامله و دادن اختیار به رضا برای فروش خانه به عنوان وکیلش بود و همه چیز طبق روال قانونی صحیح انجام میشد. اما در اینجا رضا ملک دوستش را بدون داشتن وکالتنامه و نمایندگی از طرف علی و فقط با اتکا بر روابط دوستانه میفروشد. در واقع باید بگوییم برای علی فضولی ملکی کرده است.
طبق قوانین حقوقی و کیفری رضا از جنبهی حقوقی، مرتکب معاملهی فضولی و از جنبهی کیفری مرتکب جرم فروش مال غیر شده است. ما این عمل رضا را در مزاح، فضولی ملکی مینامیم.
بهطور کلی در معامله فضولی با سه شخص در ارتباط هستیم:
اول شخصی که مالک ملک است و ملکش توسط شخص دیگری بدون اطلاع او معامله شده، در اصطلاح حقوقی به او «غیر» میگویند مانند علی در این مثال.
دوم فروشنده، که ملک شخص دیگری را بدون اطلاع او معامله کرده که به او «فضول» گویند مانند رضا در این مثال.
سوم شخص خریدار، که ملک شخص دیگری را خریداری کرده است و به او «اصیل» گفته میشود مانند محمد در مثالی که ذکر شد.
حقوق و تکالیفی که طرفهای معاملهی فضولی دارند
پس از اینکه معاملهای بهطور فضولی منعقد شد تا زمانیکه مالک از آن اطلاع نیافته غیرنافذ است. وقتی میگوییم معاملهای غیرنافذ است یعنی مطابق با اصول قانونی برای درستی و صحت آن تمام شرایط رعایت نشده است. یکی از مهمترین شرایطی که سبب میشود معاملهای صحیح نباشد فقدان قصد طرفین است و از آنجا که در معاملهی فضولی قصد واقعی مالک در حین قرارداد معلوم نیست تا وقتی که قصدش آشکار نشود وضعیت معامله غیرنافذ است، اگر مالک آن را قبول کرد معامله کامل و صحیح و چنانچه مالک آن را رد کند معامله باطل میشود. به گونهای که گویی از اول معاملهای انجام نشده است. بنابراین مالک وظیفه دارد به محض اطلاع از معامله تصمیم بگیرد و در این کار تأخیر نکند تا موجب نشود خریدار ضرر کند.
نکتهی حائز اهمیت اینکه، در مواردی ممکن است مالک به محض اطلاع نتواند تصمیم بگیرد یا به مدت زمان بیشتری برای تصمیم گیری نیاز داشته باشد و این تعلل او باعث ضرر خریدار شود. در این صورت خریدار حق فسخ خواهد داشت. یعنی میتواند معامله را بر هم بزند و برای گرفتن مبلغی که پرداخت کرده به فروشنده رجوع کند.
البته اگر خریدار به فضولی بودن معامله آگاه باشد فقط میتواند مبلغ پرداختی را پس بگیرد اما در صورتی که نداند معامله فضولی بوده است علاوه بر مبلغ پرداختی باید خسارت بپردازد. خسارت هر چیزی است که مالک در صورت رجوع به خریدار، بابت ملکش که در تصرف خریدار است میتواند از او بگیرد. این را هم بدانید که مالک در زمانی که از فروش ملکش مطلع میشود برای گرفتن پول ملک و خسارتهایی که در این بین به او وارد شده، حق رجوع به فروشندهی فضول و حق مراجعه به خریدار برایش محفوظ است.
همانطور که گفتیم اگر خریدار در زمان عقد قرارداد بداند معامله فضولی است یعنی بداند که ملک متعلق به غیر را خریداری میکند، مالک میتواند هم مبلغ قرارداد را که همان پول حاصل از فروش خانهاش است و هم خساراتی را که بابت این معامله بر او وارد شده از خریدار بگیرد. در صورتی که خریدار نداند ملک غیر را میخرد، مالک میتواند از او فقط به اندازهی مبلغ معامله یعنی همان پول خانه از او «خسارات» بگیرد.
برای مطالعه بیشتر به دانستنیهای حقوقی ملکی مجله دلتا مراجعه کنید.
وکیل زاده
۲۵ شهریور ۱۳۹۸ در ۵:۱۹ ب٫ظ
به محض ارسال درخواست خود از طریق سامانه دادسان، رزومه ی وکلای طلاق متخصص و با تجریه را بگیرید. در واقع ما در دادسان این امکان را فراهم میکنیم که شما رزومه، شرح سوابق و همچنین نتیجه ی نظرسنجی سایر کاربران در مورد وکلای طلاق را بررسی کرده و در نهایت با توجه به مشکل حقوقی و بودجه ی مورد نظرتان بهترین خدمات را از بهترین وکیل متخصص طلاق در کمترین زمان دریافت کنید.
وکیلی
۲۵ شهریور ۱۳۹۸ در ۵:۱۸ ب٫ظ
به محض ارسال درخواست خود از طریق سامانه دادسان، رزومه ی وکلای طلاق متخصص و با تجریه را بگیرید. در واقع ما در دادسان این امکان را فراهم میکنیم که شما رزومه، شرح سوابق و همچنین نتیجه ی نظرسنجی سایر کاربران در مورد وکلای طلاق را بررسی کرده و در نهایت با توجه به مشکل حقوقی و بودجه ی مورد نظرتان بهترین خدمات را از بهترین وکیل متخصص طلاق در کمترین زمان دریافت کنید.