اهانت در فضای مجازی با گسترش سیستمهای ارتباطی در دنیای امروز، استفاده از شبکههای مجازی در میان اقشار مختلف جامعه به ابزاری برای سهولت در ارتباطات میان افراد تبدیل شده و به عنوان محلی برای تبادل اطلاعات نیز بکار میرود. اما با وجود این مزایای شبکههای مجازی، بسیاری از افراد خصوصیترین موارد و اطلاعات مربوط به زندگی خود را در این شبکهها به اشتراک میگذارند و در این میان، برخی افراد بیتوجه به ارزشهای اجتماعی و فردی، بدون رعایت نکات اخلاقی به حریم خصوصی اشخاص به ویژه ستارگان سینما، ورزشکاران و افراد معروف وارد شده و حتی به توهین و اهانت در فضای مجازی و فحاشی در قالب گذاشتن کامنت اقدام میکنند. در این نوشتار از مجله دلتا میخواهیم به موضوع ادعای حیثیت در فضای مجازی بپردازیم.
اظهارنظرهای توهینآمیز در صفحات کاربران از نظر قانونی جرم است
نشر اظهارنظرهای توهینآمیز در صفحات کاربران از نظر قانون جرم محسوب میشود و این موضوع در قانون جرایم رایانهای نیز در نظر گرفته شده و پلیس فتا به عنوان ضابط قضایی موظف به رسیدگی و دنبال کردن اقدامات لازم برای رسیدگی به شکایت کاربران است.
از آنجایی که محیط سایبر، محیطی مخفی، آزاد و نامحدود است، احتیاج به نظم دارد و در غیراینصورت، هر صفحه از این محیط میتواند به صحنه جرم و آشفتگی تبدیل شود. از دیدگاه جرمشناختی، توهین در فضای مجازی قابل قیاس با توهین سنتی نیست.
زیرا در توهین سنتی ممکن است فرد در مقابل عدهای محدود مورد اهانت واقع شود. اما آسیب ناشی از توهین رایانهای به مراتب بیشتر از توهین سنتی است. شاید بتوان در توهین سنتی اعاده حیثیت کرد. اما در توهین مدرن که وسعتی به اندازه کل دنیا دارد، اعاده حیثیت بسیار مشکل و غالباً غیر ممکن است و به همین جهت، نیاز به شدت عمل بیشتری دارد.
مجازات اهانت در فضای مجازی
جرم توهین رایانهای صراحتا در هیچ مادهای از قوانین ذکر نشده و بدون مجازات ماندن مرتکبان این جرم نیز بر ارتکاب روزافزون آن خواهد افزود. به همین دلیل، به نظر میرسد که طبق ماده ۱۶ قانون جراپم رایانهای، باید مرتکبان این جرم را به عنوان یکی از مصادیق هتک حرمت، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم کرد.
البته باید در نظر داشت که ماده ۶۰۸ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ به توهین ساده و ماده ۶۰۹ این قانون به توهین مشدد توجه کردهاند. مجازات توهین ساده بر اساس ماده ۶۰۸ شلاق تا ۷۴ ضربه یا ۵۰ هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی است. مجازات توهین مشدد هم حبس از ۳ تا ۶ ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق یا ۵۰ هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی است.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی در این زمینه، “توهین در فضای مجازی چه عواقبی دارد؟” را مطالعه کنید.