ماده (۱) قانون جدید چک به بحث چک الکترونیک اشاره دارد. چک الکترونیک، چکی است که هیچ برگه فیزیکی نداشته باشد؛ اما مهاجرت از چک کاغذی به الکترونیک به یک باره رخ نمیدهد و مردم باید کم کم به این امر عادت کنند.
چکهایی که امروزه در اختیار مردم قرار میگیرد، فرمت و قالبشان تغییر کرده است. این تغییرات به این دلیل است که مردم این چکها را از چکهای قدیمی تشخیص دهند و تفکیک کنند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی ویژگی چک های جدید میپردازیم.
ویژگی چک های جدید
- چکهای جدید ویژگیهای بسیار مهمی دارند. رنگ این چکها نسبت به چکهای قدیمی متفاوت و بنفش رنگ است.
- در قسمت پایین سمت چپ چکهای جدید که از ۱۴۰۰ در اختیار مردم قرار میگیرد، عبارتی با این عنوان درج شده است: «کارسازی این چک، منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است.»
- صادرکننده چکهای جدید، بعد از صدور چک حتما باید اطلاعات آن را در سامانه صیاد بانک مرکزی ثبت کند. برای ثبت اطلاعات در سامانه صیاد، صادرکنندگان چک راههای متنوعی را پیش رو دارند. یکی از روشها استفاده از درگاههای بانک خود مشتری، مانند: همراه بانک و اینترنت بانک است. همچنین صادرکنندگان چک میتوانند از طریق برنامکهای پرداخت، نسبت به ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد اقدام کنند.
- بانکها موظفند دسته چکهای با قالب جدید را در اختیار متقاضیان دسته چک قرار دهند. دسته چکهای جدید باید در سامانه ثبت شوند و عملا بدون ثبت دسته چکهای جدید در سامانه، امکان کارسازی و کارپردازی این چکها در شعب بانکها وجود ندارد.
- صادرکننده چکهای جدید باید «تاریخ»، «مبلغ» و «دریافتکننده» چک را در سامانه صیاد ثبت کند.
- دریافتکننده چک نیز باید اطمینان حاصل کند که اطلاعات چکی که دریافت میکند، با اطلاعاتی که در سامانه صیاد ثبت شده، همخوانی دارد یا خیر و نسبت به رد یا تایید آن اقدام کند.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه مطلب راهکارهایی برای پیشگیری از جعل امضای چک مجله حقوقی دلتا را دنبال کنید.
حسن سیف زاده بهمبری
۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱:۱۵ ب٫ظ
عالی واقعا این کار ازمحکم کاری عیب نمیکند.
مسعود رحیمی نژاد
۲۱ فروردین ۱۴۰۰ در ۸:۲۶ ب٫ظ
مثل همیشه عالی.
ناشناس
۱۴ فروردین ۱۴۰۰ در ۷:۳۷ ب٫ظ
ناشناس
۱۲ فروردین ۱۴۰۰ در ۱۱:۰۶ ب٫ظ
ناشناس
۱۲ فروردین ۱۴۰۰ در ۱:۲۸ ب٫ظ