یکی از پایدارترین نوع وکالت، وکالت بلاعزل است که موکل به وکیل وکالت میدهد و طی مفاد وکالت نامه حق عزل وکیل را از خودش ساقط میکند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی اثر وکالت بلاعزل پس از فوت میپردازیم.
وکالت بلاعزل پس از فوت
در مورد وکالت بلاعزل بعد از فوت نیاز به بررسی ماده ۶۷۹ قانون مدنی است که بیان میدارد، وکالت از طریق راههای زیر از بین میرود:
- عزل موکل
- به استعفای وکیل
- به موت یا جنون وکیل یا موکل
موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند، مگر اینکه وکالت وکیل و یا عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد. از این ماده مشخص میشود که وکالت به طور کلی بیان شده است و وکالت بلاعزل را هم شامل میشود. با مرگ یکی از طرفین وکالت بلاعزل هم از بین میرود و موجب انحلال عقد وکالت میشود.
در صورتی که شرط بقای وکالت بعد از فوت موکل در عقد وکالت گذاشته شود و بیان شود که وکالت بعد از فوت نیز باقی بماند، این شرط امکانپذیر نیست. وکالت بلاعزل حتی با وجود این شرط هم از بین میرود.
وکالت بلاعزلی که در معاملات این روزها رواج دارد، مثلا خرید ملک یا ماشین به صورت وکالت بلاعزل، در این موارد وکالت بلاعزل همانطور که گفته شد باطل میشود و از بین میرود. ولی عقد بیع به قوت خود باقی است؛ اگرچه وراث باید در دفترخانه حضور پیدا کرده و آنچه خریداری شده است را به نام فروشنده کنند و گرنه خریدار مجبور به طرح دعوا در مراجع قضایی میشود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر تقسیم ارث خانه به چه صورت انجام میشود؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۴ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۲ ق٫ظ
ناشناس
۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۳:۵۸ ب٫ظ
ناشناس
۱۹ فروردین ۱۴۰۰ در ۲:۴۲ ب٫ظ
ناشناس
۱ فروردین ۱۴۰۰ در ۳:۱۳ ق٫ظ
ناشناس
۲۱ اسفند ۱۳۹۹ در ۲:۴۶ ب٫ظ