مواد و مصالح ساختمانی اولین و مهمترین اجزای یک بنا هستند. علاوه بر اینکه کیفیت این مواد بسیار مهم است، نسبت ترکیب این مواد در کنار یکدیگر هم اهمیت دارد. به مقدار نیرویی که یک ماده می تواند تحمل کند «استحکام» گفته
می شود. کاربرد مواد و مصالح و در نهایت سازهی یک بنا در قبال نیروهای فشاری، کششی و جانبی متفاوت است. مواد و مصالح بعد از انتخاب نوع سیستم سازهای یک بنا، انتخاب میشوند و قابلیت و کاربرد خود را نشان میدهند.
با مجله دلتا همراه باشید تا با نقش مواد و مصالح در کنار یکدیگر و انواع سیستم های سازهای بیشتر آشنا شویم.
انواع سازه در ساختمان ها عبارت است از: ساختمان های بتنی، فلزی، بنایی، خشت و گلی، چوبی و ترکیبی. هر کدام از این نوع سیستم های سازه ای مزایا و معایب خاصی دارند. امروزه مهندسان با توجه به اقلیم، شرایط محیطی، زلزله خیز بودن منطقه و … نوع سازهای بنا را انتخاب و استحکام بنا را محاسبه میکنند.
با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور ایران و زلزلهخیز بودن آن، داشتن برنامهای دقیق قبل از وقوع زلزله و منطق سازهای مناسب با جغرافیای منطقه ، بسیار مهم است. خوشبختانه کارشناسان و مهندسان ایران در این باره دانش کافی دارند.
متاسفانه در سالهای اخیر کشور ما شاهد زلزلههای زیانباری در بم، بروجرد، کرمانشاه و دیگر نقاط کشور بوده است. با تلاش مهندسان، طراحان و ناظران سازمان نظام مهندسی، ساختمانهای استانداردی ساخته شده و یا در حال ساخت در سراسر کشور است.
خطرناکترین گسلهای ایران به نقل از خبرگزاری ایسنا به شرح زیر است:
۱-البرز – مشا، ایوانکی، کهریزک، پیشوا، رباط کریم.
۲-تبریز – شمال تبریز.
۳-گسل کوه خضر – از میان بخشی از شهر قم عبور میکند.
۴-گسل اصلی جوان زاگرس – از کنار شهر مریوان عبور میکند.
۵-گسل غربی فروافتادگی دریاچه ارومیه – از کنار شهر ارومیه عبور میکند.
۶-گسل بافران – از جنوب شهر نایین عبور میکند.
۷-گسل هیرمند – از نزدیکی شهر زاهدان عبور میکند.
۸- گسل مکران – از نزدیکی شهرهای جاسک و چابهار عبور میکند.
۹- گسل ساحلی بندرعباس – از شهر بندرعباس عبور میکند.
امید میرود در آیندهای نه چندان دور مردم ایران و سراسر جهان، از بلاهای طبیعی مانند زلزله، سیل و … در امان باشند و ساختمانهایی باکیفیت و بادوام ساخته شود. البته، شناسایی نقش مواد و مصالح و استفاده صحیح از سیستم سازهای و بهکارگیری درست آنها در مناطق جغرافیایی مختلف، اهمیتی بسیار دارد.
بیشتر بخوانید: