آیا باید پوست مرغ را کند؟
بعضیها مرغ را با پوست میپزند. در مقابل عدهای آن را آلوده میپندارند و حین شستن، از گوشت جدایش میکنند. همیشه این سوال مطرح میشود که آیا پوست مرغ قابل مصرف است و میتوان آن را پخت و خورد یا نه. پاسخ به این سوال نیازمند اطلاعات اولیهای دربارهی مرغ است. اگر از بهداشت و سلامت و ارگانیک بودن مرغ اطمینان دارید، پوست آن هم آلوده نیست و پخت آن همراه گوشت، ضرری ندارد. اما در صورتی که از ارگانیک بودن مرغ مطمئن نیستید، بهتر است پیش از پخت، پوست را جدا کنید و دور بیندازید. چون اگر مرغ مشکلی داشته باشد، پوست آن هم از آلودگی در امان نخواهد بود. ضمن اینکه باید توجه داشته باشید، در پوست مرغ چربیهای گوناگونی وجود دارد که از قضا میتواند محل تجمع آلودگی هم باشد. بنابراین بهتر است خطر نکنید و پوست مرغ را از آغاز دور بیندازید و میل نکنید.
پای مرغ قابل خوردن است؟
در بسیاری از کشورها خوردن پای مرغ بخشی از فرهنگ غذایی محسوب میشود و به آن اشتیاق نشان میدهند. چراکه پای مرغ منبع غنی پروتئین، کلسیم و فسفر است. اما در جامعهی ما مصرف این غذا هنوز آنطور که باید و شاید جا نیفتاده است؛ بهجای آن دل و جگر مرغ بهوفور در منزل و رستورانها پخته و خورده میشود. درحالیکه از نظر علم تغذیه خوردن دل و جگر مرغ مفید نیست و توصیه میشود تا حد ممکن از خوردن آن اجتناب شود. چون در صورت وجود آلودگی، کبد مرغ مرکز تجمع آن خواهد بود.
مصرف مکرر مرغ مضر است؟
رعایت تنوع غذایی یکی از اصول تغذیهی سالم است. بعضی افراد به دلایل مختلف نسبت به مصرف گوشت مرغ تمایل بیشتری دارند و از مصرف دیگر منابع پروتئین باز میمانند. بهتر است حتی کسانی که گوشت مرغ را میپسندند و با ذائقهشان سازگار است، نباید در طول یک هفته بیش از سه تا چهار وعده مرغ بخورند.
منابع پروتئینی کم نیستند. مثلا پروتئین موجود در سفیدهی تخممرغ از پروتئین مرغ بیشتر است. انواع حبوبات که قدیم در غذاهای سنتی بهوفور استفاده میشد، به دلیل مصرف غذاهای جدید دیگر چندان مصرف نمیشوند. یک منبع خوب دیگر پروتئین، سویا است که هم پروتئین دارد هم کلسترول خون را کاهش میدهد. وقتی تنوع غذایی رعایت شود، بدن از تمام این مواد غذایی _که سادهتر و خوشخوراکتر از مرغ هم هستند_ بهرهی لازم و کافی را میبرد.
روش صحیح پخت مرغ چیست؟
برای پخت گوشت مرغ روشهای مختلفی مانند کبابی کردن، سرخ کردن، بخارپز و آبپز کردن وجود دارد. اما آیا همهی این روشها، روشهای سالمی هستند؟
* بهترین روش برای پخت گوشت مرغ، آبپز یا بخارپز کردن آن است. اما باید مراقب باشید مرغ بیش از حد نپزد. چون ممکن است ویتامینهای گروه ب از بین بروند. هرچه برشهای مرغ کوچکتر باشند، زودتر مغزپخت میشوند و به زمان کمتری نیاز دارند. بهتر است گوشت مرغ حداقل ۲۰ دقیقه در دمای حدود ۱۰۰ درجه قرار بگیرد.
* جوجهکباب غذای محبوبی است. ولی از نظر علمی شیوهی طبخ سالمی ندارد. گوشت مرغ را روی سوختهای فسیلی مثل زغال نپزید. استفاده از شعلهی گاز مناسبترین گزینه است. اصولا بهتر است گوشت را کبابی نکنید. چون چربیهایی که در گوشت و پوست مرغ وجود دارد، میسوزد و ترکیبات سرطانزا تولید میکند.
* سعی کنید کمتر گوشت مرغ را در روغن سرخ کنید. مصرف روغن و گوشت سرخکرده توصیه نمیشود؛ بهویژه برای کسانی که مشکل چربی خون دارند.
* برای پخت گوشت میتوانید از مایکروفر استفاده کنید. بعضی نگران این مساله هستند که مبادا اشعههای مایکروفر سلامت غذا را به مخاطره بیندازد. لازم به ذکر است تابهحال هیچ تحقیق علمی این نکته را تایید نکرده است. بنابراین این روش پخت از روشهای کبابی و سرخ کردن بسیار بهتر و سالمتر است. میتوانید مرغ را در کوتاهترین مدت و به اندازهای که لازم است، در مایکروفر بگذارید تا بپزد.