شاید کسانی که مایلند خانهای مناسب با هزینهای کم خریداری کنند بیشتر به این موضوع توجه دارند. اما ببینیم کارشناسان حوزه مسکن در این باره چه میگویند.
کارشناسان معتقدند: برای کاهش هزینه تمامشده مسکن که باعث میشود بخشی قابلتوجه از متقاضیان مسکن صاحبخانه شوند، دولت باید با حذف هزینه زمین و معافیت سازندگان مسکن از مالیات بر ساخت، این راه را برای خریداران هموار کند.
به گزارش مجله دلتا، بر اثر رکود بسیار سنگین صنعت ساختمان درسالهای اخیر، آمار تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده توسط شهرداری ها نشان میدهد تولید مسکن در دولت یازدهم نسبت به دولت دهم تا ۵۰ در صد کاهش داشته است .
به سبب کاهش تولید ،بازار مسکن با کمبود شدید عرضه روبه روشد که تاثیر خود را با افزایش قیمت مسکن و اجارهبها در ماههای اخیر نشان داد.
این در حالی است که رونق صنعتساختمان میتوانست افزون بر تامین نیاز مسکن مردم و جلوگیری از افزایش شدید قیمتها، به اشتغالزایی بسیار کمک کند و سایر بخش های اقتصادی کشور نیز رونق گیرند.
دراین شرایط متقاضیان، با توجه به افزایش شدید قیمت مسکن، توانایی خرید واحدهای نوساز را ندارند، وبرخی انبوهسازان به سبب هزینههای بالای ساختوساز مسکن در سالهای اخیر، از این بازار خارج شدهاند. در نتیجه، اعطای وام مسکن و افزایش آن در این شرایط نمیتواند تولید مسکن را از رکود خارج کند و حتی موجب میشود که صاحبان واحدهای موجود، قیمت ها را افزایش دهند و متقاضیان مسکن، از خرید آن ناتوان تر شوند و رکودی سنگین بازار مسکن را فرا گیرد.
بنابراین باید در پی راهحلی بود که هزینه ساختوساز مسکن برای سازندگان کاهش یابد تا متقاضیان خرید مسکن با دارایی خود بتوانند صاحبخانه شوند.
برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند: بهترین راهکار برای تحقق این موضوع این است که دولت، هزینه زمین را از هزینه تمامشده مسکن حذف کند زیرا این امر کمک زیادی به کاهش هزینه های ساختوساز مسکن میکند.
به گفته آنها، برآوردها نشان میدهد دستکم ۶۰ درصد قیمت یک واحد مسکونی در شهرهای بزرگ، مربوط به زمین آن است و دولت میتواند این کار را با استفاده از زمینهای جانمایی شده در شهرهای جدید انجام دهد.
گزارشها حاکیست : از بین هزینههای باقیمانده ساختوساز مسکن، مالیات بر ساخت نیز سهمی قابل توجه دارد. برابر آخرین اصلاحیه این نوع مالیات که سال ۹۶ هیئت دولت آنرا ابلاغ کرد، سازندگان حقوقی مسکن باید ۲۵ درصد از درآمد حاصل از ساخت و فروش واحدهای مسکونی را به اداره مالیات بپردازند، یعنی ۱۰ درصد از هزینه تمام شده یک واحد مسکونی، مالیات بر ساخت آن است.
به گفته کارشناسان اقتصاد مسکن، با معاف کردن سازندگان از پرداخت این مالیات به شرط تحویل به موقع واحدهای مسکونی در کنار حذف هزینه زمین، هزینه نهایی مسکن به ۳۰ درصد قیمت کنونی کاهش مییابد .بطور مثال خرید یک واحد مسکونی در شهر تهران با قیمت ۳۰۰ میلیون تومان در شرایط کنونی، فقط با پرداخت ۹۰ میلیون تومان امکان پذیر خواهد شد، هزینهای که قشرهای متوسط به راحتی حاضر به پرداخت آن هستند.
در عین حال قشرهای ضعیفتر هم میتوانند دستکم ۱۵ درصد از هزینه باقیمانده را پرداخت کنند و دولت نیز میتواند ۱۵ درصد هزینه باقیمانده را بصورت وام خرید مسکن به این قشرها بدهد که این امر با استفاده از بخشی بسیار کم از اقساط برگشتی مسکن مهر اجرا شدنی است.
مجله دلتا ، همه چیز در مورد ملک و سلامتی