از قنات قصبه گناباد ایران صحبت میکنیم! این قنات عجیب در بخش مرکزی شهرستان گناباد واقع شده و باعث شگفتی بسیاری شده است. در ادامه با ما در مجله دلتا همراه باشید تا سر از رمز و راز این قنات عجیب در بیاوریم.
این قنات کجاست؟
در ابتدا بگذارید تا کمی از موقعیت فیزیکی و جانمایی جغرافیایی این قلعه برای شما بگوییم. قنات قصبه گناباد در واقع قناتی است در بخش مرکزی شهرستان گناباد که در استان خراسان رضوی قرار گرفته است. اما در این میان سوالی اساسی وجود دارد، چرا به این مکان، صفات اعجابآور دادهاند؟
همانطور که در ابتدای این بخش نیز گفتیم، دربارهی این قلعه افسانهها و باورهای محلی بسیار مخوف و صد البته ترسناکی وجود دارد که اکثر آنها از زمانهای بسیار قدیم در میان مردم این منطقه رواج داشته و ریشه در میراثشان دوانده است.
اهالی قدیمی گناباد که از ابتدا حتی پدرانشان نیز در این محل زندگی میکردهاند وقتی میخواهند درباره این قلعه صحبت کنند همگی متفقالقول درباره این قلعه میگویند که از زبان مادربزرگهای خود قصه این قنات را زیاد شنیدهاند. بزرگترهای ما همیشه میگفتند که ساخت قنات قصبه گناباد به این عمق، از دست فرزند آدم برنمیآید و ما شک نداریم که این قنات را نیروهایی فراتر از بشر ساختهاند.
درباره گناباد
قنات قصبه گناباد که در بخش مرکزی استان خراسان و در گناباد قرار گرفته، مرکز داستانهای عجیب و غریب فراوانی است. اهالی این منطقه درباره این قنات میگویند که براساس شنیدههای محلیشان که از زمانهای قدیم نیز رایج بوده است، نام شهر گناباد خراسان در اصل جن آباد بوده است و در طول زمان و بعدها تلفظ آن به صورت جناباد و بعد از آن به صورت امروزیش یعنی گناباد، درآمده است.
بنابر اطلاعات تاریخی موجود، درباره زمان دقیق و حتی علت احداث این قنات در بین پژوهشگران اختلاف نظری عمیق وجود دارد. بیشترین چیزی که درباره این قنات میدانیم بیشتر از افسانههایی است که دهان به دهان میان اهالی شهر گناباد از قدیم در شهر میچرخد.
داستانهای این قنات
برخی مقنیان نیز معتقدند که در زمانهای بسیار قدیم، شخصی که دارای قدرتی خاص بوده، به دیوها دستور داده که چاهی حفر کنند و آن را بسیار عمیق نمایند.
گذشته از برخی داستانهای اسطورهای و تاریخی که حکایت از قدمت زیاد این قنات دارد، بررسیهای باستان شناسانی که این قنات را موضوع خود قرار دادهاند، با استفاده از سفالهای جمع آوری شده از کنار دهانه چاههای اصلی، قدمت این قنات عجیب به دوره حکومت و پادشاهی هخامنشیان میرسد.
اما باید به صورت کلی به این مطلب اشاره نماییم که در متون ادبی قدیمی، هر جا که نامی از گناباد است از قنات آن نیز سخنی هست. اما به راستی برای چه باید چنین قنات عمیقی حفر میشده؟ آیا انسان آن هم با توانایی و امکاناتی که در آن زمان وجود داشته است، توانایی حفر چنین قناتی را داشته است؟
یکی از افرادی که این سوال را داشت و سالهای زیادی از عمر خود را صرف پژوهش در مورد قنات قصبهی گناباد کرده است، پژوهشگری فرانسوی است. او در توصیف مواجههاش با قنات قصبه با زبان تمجید و تعجبی رمزآلود از این قنات بهعنوان بنایی عجیب و البته مهندسی ساز یاد میکند از نظر وی این قنات که اصولیترین قنات جهان است را افرادی ساختهاند که نیرویی مافوق بشریت داشتهاند!
این محقق اوج خلاقیت و مهندسی سازندگان و مهندسان را به قنات قصبه گناباد نسبت داده است.
در نهایت باید بگوییم که قنات قصبه گناباد ، قناتی کهن با ویژگیهای عجیبتر و قدمتی۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ ساله است. همچنین این قنات دارای دو دالان زیرزمینی به طول ۳۳ کیلومتر و چاههای بسیار عمیقی است که عمق برخی از آنان به ۳۰۰ متر میرسد.
ناشناس
۱۳ دی ۱۳۹۹ در ۳:۵۳ ق٫ظ
ناشناس
۹ دی ۱۳۹۹ در ۷:۱۱ ب٫ظ
ناشناس
۶ دی ۱۳۹۹ در ۷:۵۵ ب٫ظ
ناشناس
۵ دی ۱۳۹۹ در ۱۰:۴۶ ق٫ظ
محمد
۱۶ آذر ۱۳۹۹ در ۸:۵۵ ق٫ظ
باسلام وخسته نباشید. عالی بود مطلبتان..
ناشناس
۱۵ آذر ۱۳۹۹ در ۷:۴۷ ب٫ظ
عالی مرسی