عقد ازدواج در میان سایر عقود از اهمیت ویژه ای نزد قانونگذار برخوردار است به این دلیل که اساس یک رابطه مشترک دائم و موقت را با تعهدات مالی و غیرمالی شکل میدهد. که به موجب آن مادامی که عقد ازدواج منعقد شود و مهریه حال باشد، زن میتواند مهریه خود را از شوهرش مطالبه کند و این حق مالی برای زن و تعهد مالی برای مرد است اما نه بصورت اساس رابطه زوجیت بلکه مهریه تعهد تبعی است به این معنا که حتی اگر در عقد دائم دختر و پسر مهریه مالی در سند ازدواج تعیین نکنند، خللی به عقد ازدواج وارد نمی کند. چون اساس عقد ازدواج دائم ایجاد رابطه زوجیت به عنوان یک عقد تشریفاتی با فرایند ایجاب از سوی پسر و قبول از سوی دختر، رضایت پدر نسبت به ازدواج دختر باکره و در نهایت ثبت آن در دفاتر ازدواج و طلاق است. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی تغییر مهریه بعد از عقد میپردازیم.
برای افزایش مهریه چه باید کرد؟
افزایش مهریه در سند ازدواج یا به موجب اقرارنامه رسمی پذیرفته نمیشود در نتیجه اگر زن و مرد خواهان تغییر مهریه بعد از عقد و افزایش مهریه هستند میتواند از طریق سایر تعهدات مالی مثل صدور چک یا سفته، صلح اموال، و سایر تعهدات الزامآور دیگر که در قوانین آمده است اقدام به افزایش مهریه کنند و در رویه فعلی منعی در این خصوص نیامده است، پس منعی برای افزایش ندارد ولی این مال جدید افزایش یافته دیگر ماهیت مهریه ندارد و مهریه همان است که حین نکاح مشخص شده است.
کاهش مهریه بعد از عقد ازدواج
زن میتواند به منظور کاهش مهریه تعیین شده در سند ازدواج به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه و در قالب سندی مجزا به نام ابراء نامه، بخشی از مهریه خود را یا تمام آن را که بر ذمه مرد است، بری کند؛ بدین منظور که زن از گرفتن مهریه خود منصرف میشود و این را در قالب سند رسمی بیان میکند وحق خود را برای مطالبه آن در آینده نیز اسقاط یا از بین میبرد و دیگر نمیتواند مدعی مهریه شود. در کاهش یا کلا بخشش مهریه آگاه باشید که اگر به موجب سند رسمی زن تمام مهریه یا بخشی از آن را ابراء یا ببخشد، دیگر نمیتواند برای همان قسمت بخشیده شده از طریق مراجع قضایی یا اجرای ثبت اقدام به مطالبه مهریه کند و عملا مهریه تعیین شده در سند ازدواج نیز آثار مالی خود را به موجب سند تنظیمی موخر بر سند ازدواج از دست میدهد.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر در چه مواردی مهریه به زن تعلق نمیگیرد؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۲ فروردین ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۸ ق٫ظ
ناشناس
۱۲ فروردین ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۴ ق٫ظ