شاید یکی از مسائلی که پس از جدایی زوجین از یکدیگر به دغدغه اصلی آنان تبدیل شود بحث مهریه و نحوه پرداخت آن است. در این میان گاهی زوج توانایی پرداخت مهریه به صورت یک جا را ندارد و ناچار به تقسیط مهریه میشود. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی نحوه تقسیط مهریه و نکات قانونی آن میپردازیم.
تقسیط مهریه چیست؟
به طور کلی مهریه مالی است که در هنگام عقد ازدواج مرد متعهد میشود تا پس از ازدواج به همسر خود پرداخت کند. این مال میتواند به صورت نقدی، سکه، طلا و سایر اموال منقول یا غیر منقول باشد، با این حال گاهی زوج به دلیل عدم توانایی در پرداخت که اصطلاحا اعسار از پرداخت مهریه نامیده میشود این مقدار برای زوج قسطبندی و طی قسطهای معینی به زوجه پرداخت میکند.
نحوه تقسیط مهریه به چه صورت است؟
در قوانین مرتبط با مهریه و نحوه تقسیط مهریه، میزانی برای قسط و اقساط مهریه مشخص نشده است و حتی ملاکی هم برای آن ارائه نشده است و تماما اختیار تعیین آن به قاضی رسیدگی کننده پرونده محول شده است. به عبارت دیگر این قاضی است که با توجه به مهریه و میزان آن، شرایط مالی زوج و دفاعیات زوجه، نحوه قسط بندی مهریه و میزان پیش قسط مهریه را تعیین میکند. بنابراین، مبلغ اقساط مهریه یا همان میزان اقساط مهریه برای همه یکسان نیست و در هر پرونده و در هر شعبه، قاضی دادگاه خانواده به صورت موردی تصمیم گیری میکند.
آیا پس از پرداخت تعدادی از اقساط مهریه میتوان از پرداخت مابقی آن سرباز زد؟
برخی مردان تصور میکنند بعد از پرداخت چند قسط مهریه میتوانند دیگر آن را نپردازند اما باید به این مساله توجه کرد که در صورت عدم پرداخت این دین، مهریه از حالت اقساط به حالت حال درمیآید و اصطلاحا این دین حال میشود و با منتفی شدن حالت اقساط مرد مجبور خواهد شد تا تمامی آن را به شکل نقد بپردازد و دیگر امکان قسطی شدن مهریه وجود ندارد. به علاوه لازم به ذکر است، عدم پرداخت پیش قسط مهریه و همچنین ادعای عدم توانایی پرداخت پیش قسط مهریه در صورتی که در دادگاه پذیرفته نشود، موجب صدور حکم جلب زوج خواهد شد. عدم پرداخت مهریه تا ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن با شرایطی که در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی به آن اشاره شده است از موجبات صدور حکم جلب شوهر خواهد بود. از سوی دیگر میتوان پرداخت بر اساس تاریخ مشخصی منظم کرد و مثلا با جلو انداختن یک قسط، قسطهای بعدی را در اول، وسط یا آخر ماه داد. اگر هم تاریخ پرداخت مهریه با یک روز تعطیل مصادف باشد، باید روز بعد برای پرداخت مهریه به دادگاه مراجعه کرد.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر حق حبس مهریه و شرایط آن را مطالعه کنید.
ناشناس
۲ دی ۱۳۹۹ در ۳:۴۹ ب٫ظ
ناشناس
۳۰ آذر ۱۳۹۹ در ۸:۴۹ ق٫ظ
ناشناس
۳۰ آذر ۱۳۹۹ در ۸:۴۹ ق٫ظ
ناشناس
۳۰ آذر ۱۳۹۹ در ۸:۴۹ ق٫ظ
مهدی.راستکار
۲۸ آذر ۱۳۹۹ در ۱۱:۳۴ ب٫ظ
این.قانون.که.مبلغ.مهریه.به.نسبت.تغییرات.ارزی.وریالی..هنگام.پرداخت.تغییر.کند.غلط.است.زیرا.مرد.با.توجه.به.این.موضوع.مهریه.را.تعیین.میکند.بخصوص.اینکه.قانون.عطف.بماسبق.هم.بشود.که.از.بیخ.وبن.غلط.است.و.خلاف.شرایط.طبیعی.وسالم.زندگی.است .که.مبلغ.مهریه.
ناشناس
۲۷ آذر ۱۳۹۹ در ۵:۲۰ ب٫ظ
ناشناس
۱۰ آذر ۱۳۹۹ در ۲:۲۱ ب٫ظ