گواهی عدم امکان سازش چیست؟

۱
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
اولین مرحله برای ثبت طلاق دریافت گواهی عدم امکان سازش است.
گواهی عدم سازش

طلاق رویدادی است که امروزه در جامعه زیاد دیده می‌شود. اگرچه طلاق و جدایی دارای آثار مخرب فردی و اجتماعی است اما گاهی ادامه یک زندگی مشترک غیر ممکن به نظر می‌رسد. یکی از موارد اصلی طلاق امکان عدم سازش بین زن و شوهر است. همچنین برای طلاق علاوه بر شرایط اساسی که در قانون مدنی آمده است، یک سری تشریفات و مراحل وجود دارد که مربوط به آیین دادرسی و رسیدگی به آن است.  در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی گواهی عدم امکان سازش صدور آن می‌پردازیم.

گواهی عدم امکان سازش چیست؟

این گواهی به معنای تایید عدم توافق و سازش میان زوجین است. این گواهی در مواقعی صادر می‌شود که دادگاه رسیدن به توافق و آشتی را بین زوجین ناممکن می‌داند و به آنها اجازه جدایی یا طلاق را می‌دهد تا در صورتی که بخواهند، بتوانند با مراجعه به دفاتر ثبت طلاق، اقدام به این امر کنند. بنا به قانون، گواهی عدم امکان سازش در موارد زیر صادر می‌شود:

  • در خواست طلاق از طرف مرد: علت این موضوع آن است که به لحاظ قانونی مرد توانایی طلاق دادن همسرش را در هر زمان که بخواهد دارد؛ البته طلاق از طرف مرد مستلزم رعایت تشریفاتی از جمله دریافت گواهی عدم سازش از دادگاه است.
  • در طلاق توافقی: در این نوع طلاق هم چون هر دو طرف رضایت به جدایی دارند، می‌توانند با دریافت گواهی عدم امکان سازش اقدام به ثبت طلاق خود کنند. اگر دادگاه به موضوع طلاق به درخواست زن رسیدگی کند، در نهایت حکم طلاق صادر می‌کند؛ نه گواهی عدم سازش.

گواهی عدم سازش

دریافت گواهی عدم امکان سازش

ابتدا باید دادخواست طلاق به یکی از دفاتر خدمات قضایی ارائه شود تا در دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد. بعد از آن، موضوع طلاق به یکی از مراکز مشاوره خانواده ارجاع داده می‌شود تا مشاوران منتخب طرفین به اختلافاتی که منجر به از هم پاشیدگی زندگی زناشویی و درخواست طلاق شده است، رسیدگی کنند. مشاوران نتیجه داوری‌شان را به دادگاه گزارش می‌دهند. در صورت عدم حصول آشتی، دادگاه در یک جلسه رسمی غیر‌قضایی به توافق زن و شوهر برای طلاق رسیدگی می‌کند و در نهایت گواهی عدم امکان سازش را صادر می‌کند. بعد از آن باید گواهی را به دفتر ثبت طلاق ارائه داد. ارائه آن به دفتر‌خانه به معنای اجازه برای جاری کردن حکم طلاق است. بعد از ارائه گواهی، دفترخانه نوبتی برای اجرای صیغه طلاق تعیین می‌کند.

اعتبار گواهی عدم امکان سازش

مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش ۳ ماه است؛ یعنی ظرف ۳ ماه از تاریخ ابلاغ گواهی (نه تاریخ صدور آن در دادگاه) باید آن را به دفترخانه ارائه داد. در صورتی که در این مدت گواهی به دفتر ثبت طلاق ارائه نشود، گواهی دیگر اعتباری نخواهد داشت. وظیفه ارائه گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه با کسی که گواهی به نفع او صادر شده است؛ یعنی کسی که درخواست گواهی کرده است و دادگاه درخواست او را پذیرفته است؛ بنابراین اگر گواهی به درخواست مرد صادر شده است، مرد باید تا مدت ۳ ماه گواهی را به دفتر ثبت طلاق تحویل دهد. در صورتی هم که گواهی عدم سازش بابت طلاق توافقی صادر شده باشد، هر یک از زوجین می‌توانند برای ارائه گواهی به دفترخانه در این مدت ۳ ماهه اقدام کنند. در صورتی که گواهی عدم سازش به درخواست زن صادر شده باشد، زن باید آن را به دفترخانه ارائه دهد. نکته مهمی که در خصوص مدت و مهلت اعتبار گواهی وجود دارد آن است که پس از سپری شدن سه ماه از تاریخ ابلاغ گواهی و عدم مراجعه زوجین برای ثبت طلاق، این گواهی اعتبار خودش را از دست می دهد و اگر زوجین هنوز تصمیم به طلاق و جدایی داشته باشند، باید مجددا به دادگاه مراجعه کرده تا گواهی عدم سازش اخذ کنند.

برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر عدم حضور زوجین برای ثبت طلاق چه عواقبی دارد؟ را مطالعه کنید.

یک نظر

  1. ناشناس

    ۵ دی ۱۳۹۹ در ۷:۵۶ ب٫ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در نکات حقوقی

همچنین بخوانید

چه زمانی داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است؟

یکی از سؤالاتی که از ما پرسیده می‌شود آن است که داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است یا …