یکی از مهمترین حقوق مالی زنان بعد از طلاق، نصف کردن اموال مرد پس از جدایی است که به عنوان یکی از شروط ضمن عقد در سند ازدواج درج شده و هر یک از زوج ها میتوانند حین عقد نکاح اقدام به امضا آن شرط کرده و به آن ملتزم شوند که ثمره این شرط آن است که در صورت طلاق از طرف مرد و همچنین وجود سایر شرایط قانونی، زن میتواند از آن بهرهمند شود. اما سوال مهمی که مطرح میشود این است که آیا در طلاق توافقی زن میتواند از نصف اموال و دارایی مرد پس از طلاق بهرهمند شود؟ در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی تقسیم اموال در طلاق توافقی میپردازیم.
شرایط تعلق نصف دارایی مرد پس از طلاق
یکی از شروط ضمن عقد مندرج در سند ازدواج شرطی تحت عنوان “تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق” است که بر اساس این شرط در صورت وجود شرایط قانونی، نصف اموال و داراییهای مرد پس از طلاق به همسرش تعلق میگیرد. بر این اساس، از جمله شرایط تعلق نصف اموال مرد به زن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورتی نصف اموال مرد پس از طلاق به زن تعلق میگیرد که طلاق به درخواست مرد باشد و طلاق از طرف مرد به دلیل سوءمعاشرت و سوءرفتار زن مانند عدم تمکین و نشوز زن نبوده باشد.
- اموال مشمول حکم تنصیف، اموال و دارایی است که مرد پس از ازدواج آنها را به دست آورده باشد؛ بنابراین اگر مرد قبل از ازدواج اموال و داراییهایی داشته است، نصف آنها به زن تعلق نمیگیرد.
- میزان اموالی که پس از طلاق به زن تعلق میگیرد “تا نصف اموال و دارایی زوج” است و لزوما نصف اموال زوج نیست؛ به همین دلیل ممکن است دادگاه میزان کمتری مثل یک سوم اموال یا یک چهارم اموال مرد را مورد حکم قرار دهد؛
تقسیم اموال در طلاق توافقی
سوال مهمی که در ارتباط با شرط تنصیف اموال وجود دارد، اعمال این شرط در طلاق توافقی است. به عبارت دیگر، اگر طلاق زن و مرد از نوع طلاق توافقی بوده و هر دو قصد جدایی و طلاق داشته باشند آیا باز هم نصف اموال مرد پس از طلاق به زن تعلق خواهد گرفت؟
هنگامی نصف اموال مرد به زن تعلق میگیرد که طلاق از طرف مرد بوده و طلاق از طرف مرد به علت تخلف زن از وظایف زناشویی نباشد؛ به همین دلیل نصف اموال مرد در طلاق توافقی به زن تعلق نخواهد گرفت. البته بر اساس مقررات مربوط به طلاق توافقی زن و مرد میتوانند حین توافق برای جدایی هر شرطی را که میخواهند در توافقنامه خود بگنجانند؛ بنابراین زن و مرد میتوانند شرط کنند که مالی معادل نصف اموال زوج به زن تعلق گیرد؛ در غیر اینصورت دادگاه موقع رسیدگی به تقاضای طلاق، مرد را مجبور به پرداخت نصف اموال مرد به زن نخواهد کرد و صرفا همان توافقی که زوج ها کردهاند مورد عمل قرار میگیرد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر در چه صورت مهریه نصف میشود؟ را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۱ فروردین ۱۴۰۰ در ۴:۳۳ ب٫ظ
ذاکر
۱۰ فروردین ۱۴۰۰ در ۱۰:۴۲ ق٫ظ
من خوشحالم که برای اگاهی مامردم شمااین اطاعاط رافراهم کردیدصمیمانه سپاس گزارم
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱۱:۵۵ ق٫ظ
از اینکه همراه ما هستید، سپاس گزاریم. شادی و سلامتی شما آرزوی قلبی ماست.
ذاکر
۱۰ فروردین ۱۴۰۰ در ۱۰:۴۲ ق٫ظ
من خوشحالم که برای اگاهی مامردم شمااین اطاعاط رافراهم کردیدصمیمانه سپاس گزارم
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۴:۵۶ ب٫ظ
سلام و سپاس از همراهی شما
ناشناس
۸ فروردین ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۸ ق٫ظ
ناشناس
۴ فروردین ۱۴۰۰ در ۴:۱۵ ب٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۳۹۹ در ۵:۲۴ ب٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۳۹۹ در ۵:۱۷ ب٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۳۹۹ در ۴:۱۵ ب٫ظ
احمد
۲ آذر ۱۳۹۹ در ۳:۲۳ ب٫ظ
ناشناس
۲۷ تیر ۱۳۹۹ در ۷:۵۳ ب٫ظ