گاهی افراد اقدام به ضبط صدای دیگران میکنند تا بتوانند از آن به عنوان مدرکی مستدل و قانونی در دادگاه استفاده کنند. اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا از نظر قانون صدای ضبط شده در دادگاه معتبر است و اصلاً میتواند جز دلایل و مدارک قانونی در دادگاه مورد استفاده قرار گیرد؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
صدای ضبط شده در دادگاه کیفری
به یکی از نکات قانونی که باید به آن توجه داشت این است که استفاده از صدای ضبط شده در جلسات دادگاه دلیل محسوب نمیشود. اما این موضوع به معنای از اعتبار ساقط شدن صدای ضبط شده در دادگاه نیست، زیرا برخی قضات و حقوقدانان صدای ضبط شده از شخص مرتبط در یک پرونده کیفری را صرفا دلیلی برای اثبات اتهام رخ داده یا تبرئه متهم میدانند.
اگر به جز نوار ضبط شده، مدارک محکمهپسند یا دلیل شرعی و قانونی برای انتساب یک جرم به شخص وجود داشته باشد، این نوار ضبط شده میتواند در کنار آن دلایل محکمه پسند به قاضی کمک کند. علاوه بر این موارد اگر صدایی که به شخص نسبت داده شده، انکار یا تکذیب شود و نتوان پس از انکار انتساب و صدا را به فرد ثابت کرد این صدای ضبط شده از درجه اعتبار حتی با عنوان اماره و قرینه ساقط میشود.
ضبط صدا چه موقع برای دادگاه دلیل معتبری است؟
زمانی که اراده آزاد برای اقرار به جرمی وجود نداشته باشد، نمیتوان آنچه از طریق استماع نوارهای ضبط صوت و مکالمات تلفنی به دست میآید را معتبر دانست. تعدادی از استادان حقوق معتقدند که قضات هنگام قبول نتایج به دست آمده به این مطلب تصریح کردهاند که اگر متهم اظهارات قبلی خود را تأیید کرده و گفتههای وی از نظر قانون مورد قبول باشد، میتوان آنها را پذیرفت. به عنوان مثال، متهم اقرار کند که “هر آنچه را در ضبط صوت یا مکالمات تلفنی گفتهام، تأیید میکنم.”
اما به نظر میرسد این مورد نمیتواند ملاک صحت و درستی اتهام باشد و متهم باید در محضر قاضی و در زمان دادرسی پس از تفهیم اتهام و ارائه دلایل مستند از سوی قاضی به جرم خود اعتراف کند. زیرا اراده آزاد فقط به این معنا نیست که شخص بدون اجبار سخنانی را بیان کند. اگر متهم در مراودههای خصوصی خود سخنانی گفته باشد که در جلسه دادرسی از بیان دوباره آنها خودداری کند، این سخنان را نمیتوان دلیل اثبات جرم دانست. اقرار زمانی دارای آثار قانونی است که متهم با اطلاع از اتهام خود طی دادرسی و نزد قاضی و با رعایت همه جوانب و بررسی آنها به جرم خود اعتراف کند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با جرم ضبط کردن صدای اشخاص “جرم ضبط صدای افراد” را مطالعه کنید.