کاربری ساختمان از مواردی است که در خرید و اجاره ملک اهمیت زیادی دارد. گاهی ممکن است افراد بنا به دلایلی ناچار به تغییر کاربری ساختمان شوند به همین دلیل باید از هزینه تغییر کاربری آگاه شوند. در مجله دلتا در خصوص تغییر کاربری ساختان موارد زیر توضیح داده شده است.
کاربری ساختمان چیست؟
کاربری ساختمان عبارت است از تعیین نحوه استفاده از یک ساختمان بر اساس طرح تفصیلی شهرداری، چگونگی بهرهبرداری از ساختمان و فعالیتهای شهری اطراف ساختمان که همه این موارد توسط شهرداری انجام میشوند. در واقع هر ساختمانی که ساخته میشود برای هدف خاصی از آن استفاده میشود. ممکن است ساختمانی به منظور سکونت، تجارت و… بنا شود که همه این موارد در شناسنامه ساختمان که به آن پروانه ساخت ساختمان میگویند ذکر میشود. پروانه ساخت شامل مشخصات فنی ساختمان اعم از متراژ همه واحدها، متراژ کل ساختمان، تعداد طبقات، مشاعات ساختمان و از همه مهمتر کاربری ساختمان است.
انواع کاربری ساختمان
۸ نوع کاربری ساختمان وجود دارد که بهطور مختصر بیان ذکر میشود.
- کاربری مسکونی
- کاربری تجاری
- کاربری کشاورزی
- کاربری صنعتی
- کاربری خدماتی
- کاربری ورزشی
- کاربری معدن
- فاقد کاربری
شایان ذکر است زمین یا ملک فاقد کاربری به زمینی گفته میشود که جزء اموال ذخیره شده شهرداری است. مانند زمینهای دفع پسماندهای شهری و…
شرایط تغییر کاربری مسکونی به تجاری
بالا بودن هزینه اجاره یا خرید ملکهای تجاری باعث شده تا فردی بخواهد از ملک مسکونی خود برای مقاصد تجاری استفاده کند. البته طبق قانون، تغییر کاربری ساختمانهای مسکونی غیرقانونی است و کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری در صورتیکه از این امر مطلع شود برخورد قانونی خواهد کرد. البته استثناهایی برای تغییر کاربری ساختمان و استفاده تجاری از اماکن مسکونی وجو دارد که در ادامه ذکر شده است.
مشاغل مجاز در ساختمانهایی با کاربری مسکونی
• وکلا این امکان را دارند که اماکن مسکونی را اجاره کنند و از آن بهعنوان دفتر وکالت استفاده کنند.
• پزشکان میتوانند از اماکن مسکونی بهعنوان مطب استفاده کنند.
• دفتر اسناد رسمی دیگر استثنا است که میتوان آن را در ملکی مسکونی دایر کرد.
• دفتر ازدواج و طلاق در ساختمان مسکونی قابل تاسیس است و دفتردار میتواند فرایند قانونی ازدواج و طلاق را در آن انجام دهد.
• دفتر روزنامه و مجله نیز میتواند در ملکی مسکونی دایر شود درصورتیکه بخش چاپ یا بستهبندی در آن انجام نشود و صرفا دفتر مرکزی برای مراجعین و بخش اداری باشد.
• مهندسین نیز میتوانند از واحدهای مسکونی استفاده کنند و دفاتر مهندسی خود را در آن ایجاد کنند.
• استفاده از واحد مسکونی برای مشاغل خانگی و حرفههایی که بهصورت خانگی راهاندازی میشوند؛ مانند فروش سبزی، ترشی و دیگر موارد آماده برای طبخ..
• حرفههای وابسته به امور پزشکی میتوانند با اجاره واحدهای مسکونی اقدام به راهاندازی مراکز خود کنند
• مدارس ابتدایی و راهنمایی از دیگر موارد استثنا هستند که میتوانند فعالیت خود را در واحدهای مسکونی آغاز کنند.
• آموزشگاهها نیز از دیگر مشاغلی هستند که منع قانونی در واحدهای مسکونی ندارند. آموزشگاههای زبانهای خارجی، آموزشگاههای وابسته به هنر و موسیقی… کامپیوتر و برنامهنویسی از رایجترین این موارد هستند.
• داروخانهها در صورتیکه همسایهها شکایتی نداشته باشند یا مزاحمت، سد معبر و تخلفی نکنند، میتوانند از واحدهای مسکونی که اغلب در مجتمعهای بزرگ هستند، بهرهبرداری تجاری کنند.
• دفاتر پیشخوان دولت
• در واحدهای مسکونی، میتوان نسبت به تاسیس مهدکودک نیز اقدام کرد و مجوز لازم را اخذ کرد.
مراحل تغییر کاربری واحدهای مسکونی به تجاری
شخصی که میخواهد نسبت به تغییر کاربری ساختمان خود اقدام کند، میتواند با طی فرایندهای مربوطه کاربری مسکونی را به تجاری تغییر دهد. اغلب موارد افراد این تغییر کاربری ساختمان را به خاطر ارزش بیشتر کاربری تجاری انجام میدهند.
تغییر کاربری ساختمان مسکونی به تجاری از دو طریق امکانپذیر است:
• تغییر کاربری از راه تخریب واحد مسکونی یا بخشی از آن و نوسازی در راستای ایجاد استانداردهای لازم برای یک واحد تجاری
• تغییر کاربری از راه دریافت مجوز لازم در شرایطی که استانداردهای یک واحد تجاری از پیش در ملک رعایت شده باشد.
اشخاص برای درخواست تغییر کاربری باید به دفاتر خدمات نوسازی مراجعه کنند. ابتدا باید فرم مربوطه تکمیل شود و در آن علاوه بر مشخصات هویتی، مشخصات ملک را نیز قید شود. همچنین بایستی است نوع تغییر کاربری ساختمان اعلام شود تا طبق آن اقدامات لازم انجام شود. سپس متقاضی فرم حاوی اطلاعات مذکور به دفاتر خدمات نوسازی ارسال و متعاقبا پاسخ آن دریافت خواهد کرد. شایان ذکر است که مراحل فوق به صورت الکترونیکی انجام میشود.
ناشناس
۴ اسفند ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۶ ق٫ظ
ناشناس
۴ اسفند ۱۳۹۸ در ۳:۰۹ ق٫ظ
ناشناس
۳ اسفند ۱۳۹۸ در ۱۰:۵۰ ق٫ظ