طلاق توافقی با خواست و توافق زن و شوهر واقع میشود. اما اغلب ابهامات و سؤالاتی در خصوص این نوع طلاق مطرح میشود که در مجله دلتا به سؤالات طلاق توافقی پاسخ داده شده است. پس در ادامه با ما همراه باشید.
سؤالات طلاق توافقی
زن یا شوهر تا چه زمانی میتوانند از طلاق انصراف دهند؟
هر یک از زن یا شوهر یا هر دو میتوانند تا قبل از آخرین جلسه دادگاه که منجر به صدور حکم میشود از در خواست طلاق صرف نظر کرده و دادخواست خود را مبنی بر طلاق پس بگیرند و از دادگاه بخواهند که آن را نادیده تلقی کند.
گواهی عدم امکان سازش
آیا بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش، شوهر میتواند از طلاق جلوگیری کند؟
یکی از سؤالات درباره طلاق این است که اگر در رأى صادره از دادگاه خانواده طلاق از نوع خلعی بوده و شوهر در خصوص طلاق، وکالت بلاعزل به زن داده باشد، زن میتواند با مراجعه به محضر و اجرای صیغه طلاق خود را مطلقه کند. بنابراین زن باید در مدت ۳ ماه برای اجرای حکم طلاق اقدام کند. در صورتیکه در این مدت از طلاق منصرف شود و به عبارتی حکم را اجرا نکند، شوهر نمیتواند با حکم گواهی عدم امکان سازش، از محضر درخواست کند که صیغه طلاق جاری و زن را طلاق دهد. بنابراین در چنین وضعی که زن برای طلاق اقدام نمیکند ولی شوهر اصرار به طلاق داشته باشد، مرد فقط میتواند به دادگاه مراجعه و دادخواست طلاق رجعی بدهد و پس از صدور حکم طلاق رجعی، زن را طلاق دهد.
طلاق خلع
یکی از سؤالات طلاق این است که آیا مرد می تواند پس از طلاق خلع رجوع کند؟
طبق قانون، در طلاق خلع اگر زن بعد از طلاق تا زمانی که عدّه طلاق باقی است میتواند از مالی که به مرد بخشیده (بذل کرده) منصرف شود و آن را از شوهر مطالبه کند و شوهر نیز در مقابل، این حق را پیدا میکند که از طلاق (انصراف دهد) رجوع کند. برای اینکه این رجوع و برگشت محقق شود شوهر باید با قصد و اراده به طور لفظی یا عملی، اقدامی که دلالت بر رجوع داشته باشد انجام دهد. به طور مثال بگوید از طلاق رجوع کردم. در واقع در چنین شرایطی بدون اینکه لازم باشد عقد ازدواج مجدداً منعقد شود، طلاق انجام گرفته نادیده تلقی میشود و وضعیت به حالت قبل از طلاق برمیگردد. باید در نظر داشت که در طلاق خلع تا زمانی که زن در دوران عده است، برای زن و شوهر امکان رجوع از طلاق وجود دارد. به این معنا که زوج ها فقط تا پایان عده چنین فرصتی دارند و پس از آن، دیگر برای هیچ یک از آن ها چنین حقی وجود ندارد. باید در نظر داشت که چنانچه زن و شوهر از طلاق منصرف شوند زن نمیتواند به استناد همان حکم قبلی دادگاه مجدداً به محضر مراجعه و صیغه طلاق جاری شود. زیرا همان طور که گفته شد پس از اینکه زن مالی را که به مرد بخشیده پس میگیرد و مرد نیز از از طلاق انصراف میدهد همه چیز به اوضاع و احوال سابق برگشته و دیگر حکم صادره برای اجرای صیغه طلاق اعتباری ندارد.
حق حضانت
اگر زن یا شوهر در طلاق توافقی حق حضانت فرزندان را به دیگری واگذار کند، بعدها می تواند مجدداً تقاضای حضانت کند؟
به دلیل آن که حضانت، از حقوق و تکالیف والدین است. بنابراین میتوان گفت پدر یا مادر حق حضانت یعنی نگاهداری اطفال را در سنینی از زندگی آن ها دارند، و همچنین نسبت به آن ها تکلیف هم دارند و تکلیف را نمیتوان از خود ساقط کرد. به طور مثال حضانت دختر تا ۷ سالگی با مادر است. حال اگر در طلاق توافقی زن دختر ۴ ساله را به پدر بدهد و حضانت را از خود سلب کند، چنین سلب اختیاری، اعتبار ندارد. و در صورت پشیمانی در چنین حالتی میتواند حتی بعد از طلاق مجدداً به دادگاه خانواده مراجعه و دادخواست حضانت فرزندان را ارائه دهد و حضانت فرزندان را درخواست کند. در خصوص حق ملاقات فرزندان نیز، اگر در طلاق توافقی هر یک از زن یا شوهر حق ملاقات فرزندان را از خود سلب کند،مجدداً میتواند ملاقات با فرزندان خود را درخواست کند، زیرا حق ملاقات هم مانند حق حضانت قابل اسقاط (از بین رفتنی) نیست و چنانچه مرد یا زن این حق را از خود سلب کند، به همان دلایلی که در مورد حضانت ذکر شد چنین سلب اختیاری فاقد اعتبار است و کسی که این حق را از خود سلب کرده میتواند حتی بعد از طلاق با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست، تقاضای ملاقات فرزندان را داشته باشد.
نفقه
اگر زن در طلاق توافقی، نفقه فرزند را به عهده بگیرد، بعداً میتواند از دادگاه تقاضا کند که مرد نفقه را بدهد؟
طبق قانون مدنی که مقرر میدارد : «نفقه اولاد بر عهده پدر است …»، در صورتی که پدر طفل در حیات باشد، مادر مکلف به پرداخت نفقه نیست. بنابراین چنانچه در طلاق توافقی، مادر نفقه فرزندان تحت حضانت خود را قبول کرده باشد، بعداً مىتواند درخواست نفقه فرزندان را به دادگاه ارائه کند.
مسعود
۲ اسفند ۱۳۹۸ در ۱۲:۲۶ ب٫ظ
ممنون
مسعود
۱۲ بهمن ۱۳۹۸ در ۴:۱۱ ب٫ظ
بسیار آموزنده و مفید بود ممنون
مسعود
۲۴ دی ۱۳۹۸ در ۸:۲۶ ب٫ظ
آموزنده و مفید بود ممنون
ناشناس
۲۴ دی ۱۳۹۸ در ۵:۵۰ ب٫ظ
باسلام وادب اگر بخواهیم مهریه را اقساط پرداخت کنیم بهترین راه وآسانتر را راهنمائی بفرماید ممنون رامین
سعدی
۱۳ دی ۱۳۹۸ در ۹:۴۴ ب٫ظ
جعفری
۱۳ دی ۱۳۹۸ در ۲:۳۵ ب٫ظ
سپاس از مطالب مفید سایت
ملکی
۱۳ دی ۱۳۹۸ در ۱:۳۵ ب٫ظ
عالی بود
مسعود
۱۶ اسفند ۱۳۹۸ در ۳:۳۱ ب٫ظ
جالب بود