سفته به عنوان یک وسیله اعتباری نقش مهمی در تامین کوتاهمدت منابع سرمایه گذاری ایفا میکند و بخصوص شرکت های بزرگ با کمک آن مشکلات مالی جاری خود را نزد بانک ها مرتفع میسازند، اما استفاده از سفته و ناآگاهی از قانون سفته، برای مردم مشکلاتی ایجاد میکند. در مجله دلتا به بررسی ابعاد حقوقی و چگونگی به اجرا گذاشتن سفته میپردازیم.
سفته سندی است که به موجب آن امضاء کننده متعهد میشود تا در موعد مقرر یا عندالمطالبه، مبلغی را در وجه حامل یا یک فرد معین یا به حواله کرد او بپردازد. سفته علاوه بر امضا یا مهر متعهد، باید حاوی مبلغ تعهد شده، نام گیرنده وجه و تاریخ نیز باشد.
برخی از مواردی که از سفته استفاده میشود عبارتند از:
- به عنوان وسیله پرداخت در معاملات غیرنقدی و این امر در معاملات کالاهای مصرفی بسیار رایج است.
- بانکها و موسسات اعتباری نیز از این اسناد برای اعطای وام و تقسیط بازپرداخت آن استفاده میکنند و در مقابل پرداخت وام به مشتری، از او سفته مطالبه میکنند.
- در قراردادهایی که شرکتها و موسسات اداری با پیمانکاران منعقد میکنند، سفته ابزاری ارزان و مطمئن برای تضمین اجرای تعهدات است.
نحوه تکمیل سفته
طبق قانون تجارت، سفته علاوه بر مهر یا امضاء، باید دارای تاریخ باشد و همچنین درج مبلغی که باید پرداخت شود، با تمام حروف؛ ضروری است.
در ضمن درج نام و نامخانوادگی گیرنده وجه، تاریخ پرداخت وجه، نوشتن نام خانوادگی صادرکننده، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است. شایان ذکر است در صورتی که سفته برای شخص معینی صادر شود، باید نام و نام خانوادگی او در سفته آورده شود، در غیر این صورت به جای نام او نوشته میشود در «وجه حامل».
در صورتی که نامخانوادگی یک شخص معین در سفته نوشته شود، به عنوان طلبکار شناخته شده و در غیراینصورت هر کسی که سفته را در اختیار داشته باشد، طلبکار محسوب میشود و میتواند در سررسید سفته، مبلغ آن را درخواست کند. اگر سررسید ذکر نشود، سفته عندالمطالبه محسوب میشود به این معنا که صادرکننده باید به محض مطالبه، مبلغ آن را پرداخت کند.
در مواردی که مندرجات قانونی در سفته ذکر نشود یا ناقص و فاقد شرایط اساسی مذکور در قانون تجارت باشد، سند تجاری محسوب نمیشود و اعتبار قانونی لازم را ندارد.
سفته بدون نام
سفته بدون نام، نوعی دیگر از نحوه تنظیم سفته است. در این حالت، در تنظیم سند این امکان وجود دارد که بدهکار، سفته ای را که صادر میکند، بدون ذکر نام طلبکار به وی بدهد که در این صورت فرد میتواند خود در زمان سررسید اقدام یا به شخص دیگری حواله کند. منظور از عبارت حواله کرد در سفته به این معنی است که به شخص دارنده این اختیار را میدهد که بتواند سفته را به دیگری منتقل کند، ولی اگر حواله کرد، خط خورده شود، دارنده سفته نمیتواند آن را به دیگری انتقال دهد و فقط باید خود، برای دریافت وجه آن اقدام و یا از طریق پشتنویسی آن را به شخص دیگری واگذار کند.
نحوه پشت نویسی سفته
پشت نویسی سفته مانند چک برای انتقال سفته به شخص دیگر یا دریافت وجه آن است. اگر پشت نویسی برای انتقال باشد، دارنده جدید سفته از کلیه حقوق و مزایایی بهرهمند میشود که به سفته تعلق دارد.
شایان ذکر است که انتقال سفته با امضای دارنده آن صورت میگیرد. همچنین دارنده سفته میتواند برای وصول وجه آن به دیگری وکالت دهد که در این صورت باید عبارت « وکالت برای وصول» قید شود.
سقف سفته
هر برگ سفته، سقف خاصی برای تعهد کردن دارد. به طور مثال اگر روی سفته درج شده باشد «بیست میلیون ریال» یعنی آن سفته حداکثر برای تعهد دو میلیون تومان دارای اعتبار است و با آن نمیتوان به پرداخت بیش از دو میلیون تومان تعهد کرد.
واخواست سفته چیست؟
اگر متعهد سفته در موعد سررسید از پرداخت مبلغ مندرج در آن خودداری کند، دارنده سفته مکلف است به موجب نوشتهای که واخواست یا اعتراض عدم تادیه گفته میشود، ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ وعده سفته اعتراض خود را اعلام کند.
دارنده سفته باید برای واخواست به دادگاه مراجعه و نسبت به تنظیم و ارسال آن برای صادرکننده سفته اقدام کند و طبق قانون تجارت از تاریخ واخواست، ظرف مدت یک سال برای کسی که سفته را در ایران صادر کرده و مدت ۲ سال برای کسانی که سفته را در خارج از ایران صادر کردهاند، میتواند اقامه دعوی کند.
در صورتی که دارنده سفته به تکالیف قانونی خود عمل نکند، حق اقامه دعوی علیه پشت نویس و ضامن پشت نویس را ندارد و از امتیازات اسناد تجاری بهرهمند نمیشود.
اجراء گذاشتن سفته
برای وصول وجه سفته از ۲ طریق میتوان اقدام کرد:
۱. از طریق اجرای اسناد رسمی: در صورتی که دارنده به وظایف قانونی خود عمل کرده باشد، میتواند علیه صادرکننده، پشتنویس و ضامن، به اجرای اسناد رسمی واقع در اداره ثبت مراجعه و توقیف اموال اشخاص مذکور و وصول طلب خود را درخواست کند.
۲. از طریق مراجع قضایی دادگستری: در خصوص اجرائ گذاشتن سفته باید در نظر داشت که دارنده سفته با تقدیم دادخواست حقوقی علیه یک یا تمام مسوولان سند تجاری اقامه دعوی میکند و در صورتی که به محکومیت قطعی صادرکننده منجر شود و اموالی از محکوم تحصیل نشود، میتواند به استناد قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، بازداشت شخص محکوم را تقاضا کند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با قوانین مربوط به انسداد حساب بانکی “مسدود کردن حساب بانکی بدهکاران قانونی است؟” را مطالعه کنید.
ناشناس
۲۹ آبان ۱۴۰۱ در ۰:۰۷ ق٫ظ
ناشناس
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱۱:۳۱ ب٫ظ
ناشناس
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۲ ق٫ظ
ناشناس
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۲ ق٫ظ
ناشناس
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۲ ق٫ظ
ناشناس
۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۹:۴۸ ب٫ظ
ناشناس
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۳:۲۶ ب٫ظ
ناشناس
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۳:۱۸ ب٫ظ
ناشناس
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۲:۴۱ ب٫ظ
امیر صالحی
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۲:۳۳ ب٫ظ
عالی و کاربردی، دست شما درد نکنه
سارا امیرانی
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۶:۰۴ ب٫ظ
سپاس از شما کاربر گرامی و عزیز
ناشناس
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۲:۳۳ ب٫ظ
ناشناس
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۲:۳۳ ب٫ظ
ناشناس
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۹:۰۹ ق٫ظ
ممنون
سارا امیرانی
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۶:۰۵ ب٫ظ
سپاس از شما کاربر گرامی و عزیز
مارال
۲۸ دی ۱۳۹۹ در ۲:۰۱ ب٫ظ
مستند قانونی شما برای اجرای سفته از طریق اجرای ثبت چیه?!
ناشناس
۲۸ شهریور ۱۳۹۹ در ۱۱:۱۱ ب٫ظ
ناشناس
۸ تیر ۱۳۹۹ در ۱۱:۵۵ ب٫ظ
ناشناس
۱۲ فروردین ۱۳۹۹ در ۱۲:۴۵ ب٫ظ
مسعود
۲۸ دی ۱۳۹۸ در ۱۲:۳۶ ب٫ظ
بسیار آموزنده و مفید بود ممنون
فتحی
۱۰ دی ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۹ ق٫ظ
یوسفی
۱۰ دی ۱۳۹۸ در ۸:۵۸ ق٫ظ
مفید
سعدی
۹ دی ۱۳۹۸ در ۹:۴۶ ب٫ظ