اجاره خانه مبله چند سالی است که در کشور رواج پیدا کرده است. این سبک از اجاره میتواند به صورت اجاره روزانه یا ماهانه و حتی سالانه صورت بگیرد. از این رو در این مطلب هدف این است که مهمترین نکات در مورد اجاره آپارتمان و سوئیت مبله و تنظیم قرارداد اجاره را که دانستن آن لازم است تشریح کنیم. در ادامه با مجله دلتا همراه باشد.
نکات اساسی اجاره آپارتمان و سوئیت مبله
آپارتمان یا سوئیت مبله به اتاق یا خانهای میگویند که دارای مبل و اثاث زندگی باشد. صاحبخانهها در این نوع از اجاره به دلایل مختلف از جمله مهاجرت، تغییر موقت محل زندگی و … امکان جابهجایی کامل وسایل را ندارند و نمیخواهند هزینه اجاره انبار را تقبل کنند، از طرفی مستاجر یا طرف تقاضا هم با این مدل از اجاره آپارتمان میتواند از هزینه کردن برای برخی لوازم منزل صرفنظر کند. مهمترین عوامل و بحثهایی که در زمان اجاره آپارتمان یا هر نوع ملک دیگری مورد توجه است، مبلغ و میزان اجارهبهای ملک و همچنین ودیعه و شرایط قرارداد است. اما شایان ذکر است که اجاره آپارتمان مبله شروطی دارد که باید موجر و مستاجر به آنها دقت کنند. در زیر به این موارد اشاره شده است.
الف) امکانات ضروری برای اجاره خانه مبله
- اتاق نشیمن مبله که دارای یک مبل و میز است.
- کف پوش؛ حداقل موکت یا فرش شده باشد.
- اتاق خواب دارای تختخواب باشد.
- آشپزخانه دارای امکانات اساسی باشد که این لوازم شامل یخچال، اجاق گاز، آبگرمکن و ماشین لباسشویی میشود.
- ظروف پخت غذا به اندازه لازم موجود باشد.
ب) احراز و شناسایی مدارک مستاجر
یکی از مواردی که ممکن است برای موجر در این گونه قراردادها اتفاق بیافتد، خیانت در امانت است. از این رو موجر باید حتما مدارک شناسایی مستاجر را رویت و هویت او را شناسایی کند.
ج) مبلغ اجاره خانه مبله
در اجاره آپارتمان مبله، مبلغ اجاره متناسب با مدت اقامت خواهد بود. پس در ابتدا باید مدت اقامت و مبلغ اجاره مشخص شود. هزینه دریافتی با توجه به موقعیت آپارتمان و تجهیزات آن، به عنوان اجارهبها تعیین میشود. همچنین در برخی ایام سال که جابهجاییها کمتر است مثل فصل زمستان، موجران به ناچار در قیمتها تجدیدنظر میکنند که لازم است مستاجران این نکته را در نظر داشته باشند. بهتر است قبل از اجاره دادن آپارتمان از وسایل عکس گرفته شود. همچنین لولههای آب و شیرآلات، سیستم برق ساختمان، وسایل گرمایشی و سرمایشی خانه و در و پنجرهها در حضور مستاجر امتحان شود. وسایل موجود در خانه بررسی و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل شود. در نهایت همه این موارد باید در یک چک لیست تائید و در ضمیمه قرارداد به امضای دو طرف برسد.
د) انعقاد قرارداد
این نوع از اجاره نامه نیز معمولاً از ۶ ماه تا چند سال قابل تنظیم است. شایان ذکر است که امکان اجاره واحدها به صورت روزانه وجود ندارد، هر چند برخی موجران این عمل را انجام میدهند. مطمئنترین راه این است که قرارداد در یک بنگاه معاملات ملکی معتبر منعقد تا کد رهگیری هم صادر شود. لازم است مواردی در قرارداد ذکر شوند که در ادامه به آنها اشاره میشود.
• تاریخ شروع و اتمام قرارداد
• اطلاعات مکتوب درباره مبلغ اجاره و ودیعه
• شرایط فسخ قرارداد از جانب صاحبخانه
• شرایط جریمه مستاجر در صورت ترک زودتر از موعد خانه
• وظایف و مسئولیتهای مربوط به هزینه تعمیرات و خسارات
سؤال بسیاری از موجران این است که در خصوص خسارت ها چطور با مستأجر به توافق برسیم؟
باید در نظر داشت که طبق عرف تمام قراردادها، مستاجر مبلغی را به عنوان ودیعه به موجر پرداخت میکند. این مبلغ میتواند به عنوان تضمینی برای جبران خسارات احتمالی ناشی از اجاره آپارتمان باشد. در ضمن بهتر است که خانه را بیمه کنید.
نکاتی که در زمان اجاره خانه مبله بهتر است رعایت شود
۱. برای مستاجر بهترین زمان ممکن به منظور مذاکره و گرفتن امتیازات لازم و دلخواه در خصوص اجارهبهای کمتر و تعمیرات خانه دقیقا قبل از اسبابکشی است. مستاجر باید قبل از رفتن به خانه جدید تمام درها، پنجرهها، اتصالات، قفلها و در کل تمام واحد را بررسی و همچنین چراغها و وسایل سرمایشی و گرمایشی را خاموش و روشن کند.
۲. مستاجران در هنگام اجاره ﺁپارتمان دلخواه واقعگرا و منطقی باشند تا بعداً دچار مشکل نشوند. به طور مثال، افرادی که در پی اجاره ﺁپارتمان یا سوئیت مبلهای هستند در بسیاری از مواقع با خانههایی رو به رو میشوند که از بودجه آنها خیلی بیشتر است ولی چون خانه مورد پسند واقع شده، آن را اجاره میکنند. این یکی از نکات بسیار مهم است که اجاره آپارتمان نباید بیشتر از ۳۰ درصد درآمد ناخالص شما باشد.
۳. شناخت دقیق از صاحبخانه یکی دیگر از مواردی است که حتماً باید مستاجران به آن توجه کنند. بسیاری از افراد فکر میکنند که در زمان اجاره ملک، فقط باید مستاجر را شناخت و در مورد او تحقیق کرد چون کسی که قرار است اجاره را پرداخت کند مستاجر است در صورتی که این یک باور و تصور اشتباه است. افرادی که قرار است خانه یا ملکی را اجاره کنند بهتر است قبل از اجاره در مورد صاحبخانه تحقیق کرده و او را به خوبی بشناسند. چرا که این کار واقعاً شخص را از دردسرهای بعدی نجات میدهد.
۴. بیمه اجارهنشینی در زمان اجاره آپارتمان؛ بسیاری از مستاجران تصور میکنند چون ملک برای خودشان نیست بنابراین نیازی نیست که بیمه داشته باشند. دانستن این نکته حائز اهمیت است که این نوع بیمه در زمان وقوع حوادث بسیار با ارزش است.
۵. هنگام اجاره آپارتمان یا سوئیتهای مبله توجه به تحویل وسایل و لوازم خانه، یکی دیگر از نکاتی است که افراد متقاضی اجاره باید رعایت کنند. در واقع این سبک خانهها مزایای زیادی برای متقاضیان دارد ولی به دلیل وجود وسایلی که از ابتدا داخل منزل بوده، اجاره کردن و تحویل دادن آن میتواند کمی پیچیده باشد، که اگر افراد به آن توجه نکنند قطعا با مشکل مواجه میشوند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با قواعد تمدید اجاره خانه “نکاتی درباره تمدید اجاره نامه” را مطالعه کنید.
سعدی
۲۲ آذر ۱۳۹۸ در ۰:۳۳ ق٫ظ
بزرگی
۲۰ آذر ۱۳۹۸ در ۱۰:۵۹ ق٫ظ
مفید و کاربردی بود