گزارش قیمت مسکن در ۶ سال اخیر چگونه بوده است؟ طبق گزارش اخیر بانک مرکزی، قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی در شهر تهران به حدود ۱۲ میلیون تومان رسیده است که حاکی از رشد سهبرابری (۲۰۰درصدی) در مقایسه با بهار سال ۹۲ است. دلیل مبنا گرفتن بهار ۹۲ این است که آخرین نقطه اوج قیمت مسکن است و پس از بهار ۹۲، بازار مسکن وارد دوره رکود ۴ساله شد.
قیمت مسکن طی ۶ سال چند برابر شد؟
به گزارش مجله دلتا به نقل از دنیای اقتصاد، برخی از تحلیلگران، رسیدن قیمت مسکن به این سطوح قیمتی را تند و نامتعارف ارزیابی میکنند. آیا واقعاً اینطور است؟ برای پاسخ به این سوال میتوان نگاهی به وضعیت شاخصهای پولی کشور انداخت: نقدینگی در بهار ۹۲ حدود ۴۷۰ هزار میلیارد تومان بود که اطلاعات بخشی از موسسات اعتباری را که در نقدینگی کنونی وجود دارد، شامل نبود. بااحتساب این موسسات، تخمین زده میشود حجم نقدینگی در بهار ۹۲ به حدود ۵۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده باشد.
بنابراین با لحاظ نقدینگی ۱۹۵۰ هزار میلیارد تومانی کنونی، نقدینگی طی ۶ سال اخیر تقریباً ۵/ ۳ برابر شده است (۲۵۰درصد رشد کرده است). با توجه به اینکه مجموع رشد اقتصادی در ۶ سال اخیر حدود ۸ درصد بوده و از سوی دیگر سرعت پول روند نزولی داشته است، ملاک قرار دادن رشد نقدینگی برای محاسبه میزان رشد متعارف قیمت مسکن از دقت کافی برخوردار نخواهد بود.
حال اگر رشد شاخص بهای سبدی منتخب از کالاها و خدمات مصرفی خانوار (تورم عمومی) را نمادی از میزان کاهش قدرت خرید پول ملی بدانیم، میتوانیم انتظار داشته باشیم قیمت مسکن هم تقریبا متناسب با آن افزایش یابد.
این شاخص طی ۶ سال اخیر تقریبا ۳ برابر شده که به معنای رشد ۲۰۰ درصدی میانگین قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوار طی این مدت است. بدیهی است که برخی از کالاها و خدمات میتوانند بیشتر و برخی کمتر از این مقدار رشد کرده باشند.
نتیجه گزارش قیمت مسکن
بنابراین همانطور که این گزارش نشان میدهد؛ رشد قیمت مسکن طی ۶ سال اخیر نیز در محدوده میانگین سایر کالاها و خدمات مصرفی خانوار بوده است و نمیتوان قیمت کنونی مسکن را نامتعارف دانست. البته در کوتاه مدت، قیمت مسکن متناسب با تورم عمومی حرکت نمیکند و روند حرکتی قیمت مسکن پلکانی است. بر این اساس، از بهار ۹۲ تا بهار ۹۶ به مدت ۴ سال شاهد ثبات نسبی در این بازار بودیم که منجر به عقب ماندن شدید قیمت مسکن از تورم عمومی شد و در عوض، رشد شدید قیمت مسکن از بهار ۹۶ تاکنون، همه عقبماندگی آن ۴ سال را جبران کرد.
رضا شریعتی
۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۲:۳۹ ب٫ظ
اگر قیمت مسکن را از اول دهه ۶۰ بررسی کنیم می بینیم که مسکن یک منحنی تکرار شونده دارد،
این منحنی در دوره های زمانی میانگین ۴ ساله همیشه دارای یک دوره سکون (از یک تا ۴ سال)، یک جهش (از ۴تا ۱۲ ماه)، یک افت کوچک (از ۳ تا ۹ ماه) و دوباره آغاز یک دوره سکون و تکرار همین وضع بوده
الان (از خردادماه امسال) مسکن وارد دورهی افت اندک (قیمت و تعدد معامله) خود شده و به زودی دوره سکون بلند مدت تر (سکون نسبی قیمت و معاملات) خواهد شد که حداقل یکسالی طول می کشد
امیر
۲۶ مرداد ۱۳۹۸ در ۳:۵۴ ب٫ظ
آیا قیمت حاملهای انرژی مثل گاز که برای ساخت سیمان و آهن نیازه زیاد شده نه اگر هم شده در حد ۵ تا ده درصد نه دویست درصد, قیمت کارگر و مهندس برای ساخت مصالح و مسکن چقد اضافه شده, حد اکثر سی درصد نه دویست درصد؛ پس یه جای کار می لنگه , البته نه یه جا که چند جا
مهدی
۲۰ تیر ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۵ ب٫ظ
اگه دلار سه برابر شده بود شما الان نون لواش باید هزار تومن میخریدی!
دلار آزادی که ۲۰ درصد اقتصاد جامعه رو تشکیل میده سه برابر شده دلار دولتی تکون نخورده دلار نیمایی هم تقریبا دوبرابره شما اینارو جمع کن تقسیم بر سه هم که بکنی میشه ۸ یا ۹ تومن… قیمت کارگر و مصالح و… که دوبرابر نشده… پس مسکن حداکثر باید دوبرابر میشد الان به راحتی بین سه تا چهار برابر شده به خصوص در متراژهای پایین که بیشتر مصرف کننده نیازمند اونه نه دلال.
ناشناس
۲۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۱:۰۵ ب٫ظ
تو هر دوره جهش دلار ۳ الی ۴ برابر شده اما مسکن بیشتر از دو برابر نشده چون به نقدینگی زیادی نیاز داره و مصرف کننده قدرت خرید نداره حتنا نباید مسکن با دلار و طلا به یک اندازه رشد کنه قیمت های الان نامتعارفه و باید بیاد پایین
هایک
۱۹ خرداد ۱۳۹۸ در ۸:۰۳ ب٫ظ
عالی
میرعبدالباقی
۱۹ خرداد ۱۳۹۸ در ۵:۳۹ ب٫ظ
بازار مسکن همیشه شاهد این فراز و فرود بوده . اما به نظر من مصرف کننده ضرر نمیکنه در خرید
شاد
۱۹ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۴۶ ب٫ظ
افزایش قیمت مسکن نجومی بوده در چند وقت اخیر
علي حنيفه پور
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۵ ق٫ظ
ولی به نظر بنده رشد قیمت مسکن بخصوص در برخی مناطق تهران مثل منطقه ۵ بین ۴ الی ۵ برابر بوده که با توجه به سطح درآمد عامه مردم افزایش بسیار نامتعارف و غیر منطقیی هست.
خانم طلوعی
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۸:۴۹ ق٫ظ
واقعاافزایش زیادی داریم وامیدواریم به زودی به ثبات قیمتی برسیم.
الهی
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۸:۳۹ ق٫ظ
عامیانه تر این میشه که دلار۳ برابر شده مسکن هم باید به این ضریب خودشو نزدیک کنه.