فضولی ملکی! در بخش دوم از این مطلب قصد داریم پیرامون عنوان تصرف عدوانی و چگونگی ارتکاب فضولی ملکی در تصرف عدوانی مطالبی را به تفصیل بررسی کنیم.
قبل از اینکه ازتصرف عدوانی بگوییم ابتدا بهتر است به تعریف آن بپردازیم. تصرف که در اصطلاح حقوقی ید ( دست )گفته میشود عبارت است از تسلط و قدرتی که شخص نسبت به مالی دارد حال یا خودش بهطور مستقیم به مال تسلط پیدا کرده یا توسط فرد دیگری تسلط یافته است.
تصرف در واقع نحوهی دستیابی افراد به اموالشان را بیان میکند که برای تشخیص آن ضابطهی مشخصی وجود ندارد بلکه با توجه به عرف جامعه و اصول حقوقی موجود دراین زمینه میتوان به آن پی برد. قاعده مهمی که در اصول حقوقی برای این کار میتوان از آن استفاده کرد این است: استیلا و سلطه فرد بر شئ، مثبت مالکیت آن شخص است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
یعنی هرکس مالی را در دست دارد او را مالک آن میدانیم مگر این که بتوانیم ثابت کنیم که فرد مالک آن چیز نیست. مثلا ثابت کنیم این ملک از طریق مالک واقعی آن به دست این فرد نرسیده و میل و ارادهی مالک در مالکیت این فرد دخالت نداشته. در واقع چنین فردی به نحوی فضولی ملکی کرده و از این طریق اختیار ملک را بدست آورده است.
نکتهای دیگر که در تصرف عدوانی باید گفت این است که: مطابق با یکی دیگر از اصول حقوقی؛ هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمیتوان بیرون کرد مگر به حکم قانون. یعنی هیچ کس حق نداردکه اموال دیگران را از سلطه و اختیار آنها خارج کند مگر اینکه به طور قانونی و با شرایطی که در قوانین آمده است این کار را انجام دهد.
اگر این کار را با آگاهی و استفاده از قدرت شخصی با زور و ستم انجام دهد متصرف عدوانی است و اگر از روی بی اطلاعی و ناآگاهانه این کار را کرده باشد قانون اورا در حکم غاصب میداند ومانند یک غاصب با او برخورد میکند. مثل زمانی که ملکی را با وکالتنامه از طرف مالک خریدهایم و پس از مدتی متوجه میشویم که این وکالتنامه جعلی بوده و در واقع فروشنده از طرف مالک وکیل نبوده بنابراین ملک از طریق قانونی و با ارادهی مالک اصلی به ما واگذار نشده است.
در واقع چنین فروشندهای مرتکب معاملهی فضولی شده (که ما آن را در مزاح فضولی ملکی نامگذاری میکنیم ) و طبق قانون با شکایت شاکی به جرم فروش مال غیر تحت تعقیب کیفری قرار خواهد گرفت .قانونگذار، با ما نیز به عنوان خریدارچنین ملکی همانند یک غاصب برخورد کرده و تحت پیگرد قرار میدهد.
نکتهی دیگر و آخرین نکتهی مهم که از تصرف عدوانی باید بدانید اینکه همهی موارد گفته شده فقط مربوط به مال غیر منقول مثل: خانه، زمین، باغ و ویلا است بنابراین شامل اموال منقول نظیر خودرو، ماشینهای صنعتی و حیوان نمیشود.
البته ناگفته نماند قانونگذار، حقوقی را که افراد در این نوع اموال ممکن است داشته باشند (مثل حق عبور از ملک دیگران ) را دارای آثار حقوقی دانسته که در یک بخش جداگانه به بیان آنها میپردازیم.
برای دیدن مطالب بیشتر به دانستنی های حقوقی مجله دلتا مراجعه کنید