
به گزارش اختصاصی مجله دلتا ، چک یکی از ابزارهای مهم برای معاملات و دادوستد مالی بین مردم است که این روزها دیگر آن مفهوم سابق را ندارد، یعنی تا قبل از تصویب قانون جدید، چک، یک برگه عادی بود که برای دارنده خود ارزش مالی خاصی نداشت؛ در حالی که امروزه با تصویب قانون جدید چک، لاشه چک هم از اهمیت خاصی برخوردار است.
بر اساس آمارهای رسمی بانک مرکزی، در بهمن ماه سال گذشته، تعداد چکهای برگشتی ۶۴۲ هزار فقره بوده که ارزشی معادل ۸۲ هزار میلیارد ریال داشته است و ۹۲.۸ درصد از کل چکهای برگشتی، به دلایل کسری یا فقدان موجودی بوده و شاید همین باعث شده قانونی تصویب شود تا از آمار بالای چک برگشتی در ایران جلوگیری کند.
چک برگشتی در قانون جدید
زمانی که چکی برگشت میخورد، بانک مکلف است برگشت خوردن آن را در سامانه بانک مرکزی به ثبت برساند تا همه حسابهای شخص در تمام بانکها وموسسات اعتباری مسدود شود. بانک مکلف است با صدور دو گواهینامهای که علل و عدم پرداخت در آن ذکر شده، نسخه اول را به دارنده چک و نسخه دوم را به صادرکننده چک ارائه دهد.
اگر موجودی حساب صادرکننده چک کمتر از مبلغ چک باشد، موجودی در حساب به دارنده چک برگشتی درقانون جدید پرداخت میشود و کسری مبلغ چک علاوه بر درج در سامانه بانک مرکزی، در گواهینامه صادره از بانک هم ذکر میشود و دارنده با قید مبلغ دریافتشده پشت چک، آن را به بانک تسلیم میکند. پرداخت وجه چک از سایر حسابهای دارای موجودی فرد صادرکننده چک نیز امکان پذیر است. همچنین، گواهینامه صادره از بانک، برای دارنده چک، جانشین اصل چک میشود.
مجازات های بانکی برای صادرکنندگان
اگر فردی صاحب چک برگشتی درقانون جدید باشد، یکسری مجازاتهای بانکی در انتظار او است که بر این مبنا صادرکننده چک، نهتنها اجازه افتتاح هرگونه حساب جدید و صدور کارت بانکی جدید را ندارد، بلکه اجازه دریافت وام را نیز نخواهد داشت.
این در حالی است که همه حسابها و کارتهای بانکی شخص صادرکننده چک، مسدود شده و مستوجب عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی خواهد بود.
با تصویب قانون جدید چک، میتوان امیدوار بود اعتبار به چک برگشتی بازگردد.