
این روزها بیشتر ما احساس میکنیم آدم آهنی شدهایم. با تمام مشغلههایی که در محل کار و خانه داریم، دیگر وقتی برای ارتباط با اعضای خانواده باقی نمیماند، چه برسد به اینکه لحظاتی برای خودمان باشیم و از چنگ استرس رها شویم. یک راه حل ساده علمی به نام مدیتیشن که میتواند به ما کمک کند تا کمی از استرس دور شویم. راهکاری که ذهنمان را از تمام شلوغیها و آشفتگیها پاکسازی کرده و به ما کمک میکند هر روز صبح احساس انرژی و شادابی کنیم و تمرکز داشته باشیم.
مدیتیشن چیست؟
این اصطلاح، به معنی متمرکز کردن ذهن است. این تمرکز میتواند روی یک صدا، عبارت یا دعا، شئ، تصویر، آگاهی از خویشتن، نحوه تنفس، فرایض دینی و… صورت گیرد. هدف از این کار آگاهی از لحظه حال، رسیدن به آرامش، و کاهش استرس است. مدیتیشن موجب ارتقای شخصیت و رشد روحانی و معنوی میشود.
هدف از مدیتیشن:
مدیتیشن میتواند به آرامش افراد در استرس، به حفظ سلامتی و به بهبودی بیماران کمک کند. کسانی که مدیتیشن را به صورت مرتب انجام میدهند، کمتر دچار اضطراب و افسردگی میشوند و همچنین، شادمانی و رضایت بیشتری از زندگی دارند. مدیتیشن آرامش عمیقی ایجاد میکند که در آن احساس توازن و تعادل فکری خواهید کرد. دستاورد این تعادل فکری افزایش بصیرت، ارتقای افکار، و خونسردی در برخورد با مشکلات است. آرامش و خودشناسیِ بیشتر و پذیرش بهتر دیگران، روابط اجتماعی را نیز دگرگون میکند.
فواید یوگا:
- مدیتیشنِ منظم میتواند در درمان حمله اضطراب، زخمهای گوارشی، التهاب روده بزرگ و برخی اختلالات افسردگی موثر باشد.
- مدیتیشن میتواند به عنوان مکمل درمان در فشار خون بالا، پیشگیری از سکته قلبی، سخت شدن دیواره عروق، التهاب مفاصل، دردهای عضلانی، سرطان، بیخوابی، میگرن و سکته مغزی به کار رود.
- مدیتیشن میتواند درمان مکملی برای آلرژیهای خفیف تا متوسط و آسم باشد، چون کاهش استرس در این بیماریها نقش پیشگیری کننده دارد.
- مدیتیشن موجب کاهش علائم و بهبود عملکرد در بیماریهای عصبی مانند پارکینسون، ام اس و صرع می شود.
احتیاط های لازم:
مدیتیشن برای بیشتر افراد بیخطر است. اما به نظر میرسد دورههای گوشهنشینی طولانی در برخی از انواع مراقبه؛ برای افراد مبتلا به اختلالات روانی، اختلال افسردگی اساسی و اختلالات شدید شخصیتی، نامناسب است. برخی تحقیقات بیان میکنند که حالت آرامش و خلسه که بر اثر یوگا و مراقبه رخ میدهد، مشابه هیپنوتیزم است.