
افزایش آگاهیهای حقوقی افراد، نه فقط از طرح دعاوی نادرست و افزایش پروندهها در دادگستری جلوگیری میکند، بلکه باعث میشود در مراجع قضایی دچار سردرگمی نشوند. افزایش بسیار زیاد حجم پروندهها و در نتیجه اطاله دادرسی (طولانی شدن زمان رسیدگی به پرونده) گاهی از مطرح شدن دعواهای نادرست، بیهوده و ناسنجیده نشأت میگیرد و قضات را برای صدور رای با مشکل مواجه میکند. بنابراین ارتقاء سطح آگاهیهای حقوقی مردم میتواند از حجم زیاد پروندهها در دستگاه قضایی بکاهد و در وقت و هزینههای مردم نیز صرفهجویی شود. در این نوشتار به یکی از ابهامات حقوقی با موضوع تعیین تکلیف داراییها و وضعیت اموال فرد در حالت کما از دیدگاه قانون پرداخته شده است. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید.
تکلیف اموال فرد در حالت کما
متاسفانه بسیار پیش میآید که افراد در اثر بیماری و یا در اثر سانحه تصادف و… ناگهان به کما میروند و در این میان به دلیل این که در این حالت هنوز فوت نکرده و فقط دچار مرگ مغزی شدهاند، بستگان او برای تعیین تکلیف اموالش اعم از داراییهای منقول و غیر منقول و دیگر موارد، با مشکل مواجه میشوند. از آنجا که دربسیاری از موارد درمان این افراد پر هزینه و بستگان آنها برای تامین هزینه های درمان لازم است تکلیف اموالشان را روشن کنند و بتوانند هرچه زودتر این دارایی ها را در اختیار بگیرند، لازم است از طریق اقدامات حقوقی؛ به مقصود خود نائل شوند.
به دلیل این که فردی که در حالت کماست، از نظر قانون در ردیف محجورین قرار میگیرد (محجورین افرادی هستند که به دلیل زوال عقل نمیتوانند امور خود را به طور مستقل و بدون دخالت شخص یا اشخاص دیگر اداره کنند و از نظر قانون شخصا از انجام اعمال حقوقی منع شدهاند) بنابراین در این موارد نیز باید توسط دادستان برای وی قیم تعیین شود. اطرافیان فرد باید با همراه داشتن مدارک هویتی خود و همچنین تصویر پرونده پزشکی فرد، به امور حسبی دادگاه مراجعه و نسبت به تعیین قیم برای دسترسی به اموال فردی که در کما است، اقدام کنند.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با شرایط و نحوه اثبات مالکیت اموال “مالکیت اموال چطور ثابت می شود؟” را مطالعه کنید.