حضانت کودک در صورت تغییر محل زندگی مادر با کیست؟

۱۰
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
بر اساس قانون مدنی حضانت فرزندان حق و تکلیف والدین است و در صورتی که والدین از یک‌دیگر جدا شوند، سن فرزند تعیین‌کننده شخص عهده‌دار حضانت خواهد بود.
حضانت کودک

حضانت کودک یکی از مواردی است که در قانون بیان شده است. بر اساس قانون، شخصی که حضانت را بر عهده ندارد، حق ملاقات با فرزند خود را خواهد داشت؛ اما گاهی شخصی که به‌حکم‌قانون و یا توافق طرفین حضانت را به عهده می‌گیرد، اقدام به تغییر محل زندگی یا محل سکونت و اقامت می‌کند. در این شرایط پاسخ به این سؤال مهم است که حکم تغییر محل سکونت توسط مادر یا پدر در زمان حضانت فرزند چیست؟ تغییر محل زندگی توسط مادر و پدر چه آثاری بر حضانت فرزندان دارد و حضانت فرزند در صورت تغییردادن محل زندگی پدر و مادر به عهده چه کسی است؟ همراه مجله اینترنتی دلتا باشید.

حضانت کودک با تغییر محل زندگی مادر

طبق قانون مدنی، حضانت کودک تا رسیدن به سن ۷ سالگی بر عهده مادر است. زیرا قانون‌گذار بر این باور است که در این دوران، کودک نیاز جسمی و عاطفی زیادی به مادرش دارد؛ بنابراین در این دوران اولویت با مادر است.

در این شرایط قانون‌گذار، مسئولی که تربیت کودک را بر عهده دارد را مکلف کرده است که زمینه ملاقات با والد دیگر را فراهم کند یا مانعی برای دیدار وی به وجود نیاورد؛ بنابراین به همین علت است که قانون تغییر محل سکونت یا زندگی توسط شخص عهده‌دار حضانت ممنوع شده است.

علت این امر آن است که تغییر محل زندگی سبب محدودشدن ملاقات کودک می‌شود و این محدود‌شدن آثار مخربی از جمله آثار روانی و عاطفی برای کودک به همراه می‌آورد. به همین دلیل است که قانون حمایت خانواده احکامی را در خصوص حضانت کودک، اشاره کرده است.

البته حکم قانون، برای حضانت کودک، مربوط به هر دو والدین یعنی مادر و پدر است و اختصاص به مادر ندارد. از جمله می‌توان به ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده اشاره نمود که چنین مقرر نموده است:

«صغیر و مجنون را نمی‌توان بدون رضایت ولی قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است، از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق، به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد، مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظرگرفتن حق ملاقات اشخاص ذی‌ حق، این امر را اجازه دهـد. دادگاه در صورت موافقت با خارج‌کردن صغیر و مجنون از کشور، بنا بر درخواست ذی‌‌نفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تأمین مناسبی اخذ می‌کند».

حضانت کودک با تغییر محل زندگی مادر

طبق این ماده، مادر نمی‌تواند کودک تحت حضانت خود را بدون گرفتن اجازه و رضایت پدر از محل اقامت یا سکونت مقرر شده بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق در آن زندگی می‌کرده است، به محل دیگری ببرد و باعث سلب حق ملاقات پدر شود و فرقی هم ندارد که فرزند را به شهر دیگری ببرد یا به استان دیگر یا وی را همراه خود به خارج از کشور ببرد.

تنها در شرایطی تغییر محل سکونت والدی که حضانت با وی است (مادر) امکان‌پذیر است که دادگاه آن را به مصلحت فرزند بداند. در این صورت، دادگاه با مشخص‌کردن حق ملاقات دیگری، تغییر محل سکونت توسط مادر را اجازه می‌دهد.

البته برای جلوگیری از سوءاستفاده از این موضوع و در نتیجه سلب حق ملاقات پدر، دادگاه می‌تواند به درخواست پدر تأمین مناسبی از مادر بگیرد که بازگرداندن فرزند تضمین شود. لازم به ذکر است که این موضوع مختص مادر نیست؛ یعنی پدر نیز با استناد به همین ماده نمی‌تواند اقدام به تغییر محل سکونت حین حضانت کودک نماید. اگر به مطالبی پیرامون ارث علاقه دارید به مطلب، میزان ارث عروس از پدرشوهر چقدر است؟ مراجعه کنید.

تغییر محل زندگی مادر

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب میزان ارث عروس از پدرشوهر چقدر است؟ را مطالعه کنید.

۱۰ دیدگاه

  1. ناشناس

    ۲۹ دی ۱۴۰۱ در ۴:۲۵ ق٫ظ

  2. ناشناس

    ۲۶ آذر ۱۴۰۱ در ۷:۳۵ ب٫ظ

  3. عاطفه

    ۲۶ آذر ۱۴۰۱ در ۴:۰۰ ب٫ظ

    ممنونم از مطالب وراهنمایی هاتون عذرمیخام یه سوال اگر مادری محل زندگی خودو فرزندانش بدون اجازه همسر به شهر دیگه ببره پدر میتونه شکایت کند چون پدر ماهیانه خرج بچه ها هم میده؟ واینکه بچه ها دخترن وبزرگن ودانشجو؟ایامیشه خرجی ک ماهیانه از حقوق پدر کسر میشه کم کرد یا پرداخت نکرد؟

    پاسخ

    • فاطمه امیری

      ۲۷ آذر ۱۴۰۱ در ۱۲:۰۴ ب٫ظ

      بله پدر میتونه از زن شکایت کنه اما مرد باید نفقه فرزندانش را تا زمانی که دختران ازدواج می‌کنن بدهد.

      پاسخ

    • عاطفه

      ۴ دی ۱۴۰۱ در ۲:۱۲ ق٫ظ

      ممنونم از شما 🙏عذرمیخام اگر فرزندان بالای هجده سال داشته باشن هم پدر میتونه شکایت کند از مادر بچه ها؟

      پاسخ

      • ریحانه شیشه گر

        ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ در ۱۰:۰۴ ق٫ظ

        خیر بچه‌های بالای ۱۸ سال خودشان تصمیم می‌گیرند.

        پاسخ

  4. ناشناس

    ۲۶ آذر ۱۴۰۱ در ۱۲:۲۵ ب٫ظ

    بهتری برنامهاست خیلیممنونم

    پاسخ

    • فاطمه امیری

      ۲۶ آذر ۱۴۰۱ در ۱۲:۳۳ ب٫ظ

      سپاس از همراهی شما.

      پاسخ

  5. ناشناس

    ۲۶ آذر ۱۴۰۱ در ۱۰:۲۱ ق٫ظ

  6. ناشناس

    ۲۵ آذر ۱۴۰۱ در ۶:۴۲ ب٫ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در نکات حقوقی

همچنین بخوانید

چه زمانی داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است؟

یکی از سؤالاتی که از ما پرسیده می‌شود آن است که داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است یا …