
قدم زدن در میان کوچهپسکوچههای قدیمی که در عین بازسازی، حال و هوایی نوستالژیک دارند، در کنار دیدن دیوارهایی آجری با کاشیهای رنگارنگ که در نهایت نظم و ترتیب در دل هم جای گرفتهاند، تنها بخشی از جذابیت فضایی است که فقط میتوانید آن را در کاروانسرای سعدالسلطنه که یکی از جاهای دیدنی قزوین است، ببینید. با مجله دلتا همراه باشید.
چرا کاروانسرای سعدالسلطنه ساخته شد؟
کاروانسرای سعدالسلطنه یکی از جاهای دیدنی قزوین و یکی از آخرین آثار بهجامانده از حکومت ناصرالدین شاه قاجار است که آن را به نام سرای سعدیه، بازارچه سعدالسلطنه و سرای سعادت هم میشناسند.
زمانی که باقرخان سعدالسلطنه حاکم قزوین بود، در کنار تمام کارهای خوبی که انجام داد، تصمیم گرفت برای بهبود شرایط تاجران ایرانی به منظور معامله و ایجاد ارتباطات تجاری با کشورهایی مثل ترکیه، روسیه و … کاروانسرایی بسازد.
بخشی از فضای کاروانسرا هم کاربری جدید پیدا کرده و به عنوان کافه، رستوران، فروشگاههای لباس و آتلیههای هنری مورد استفاده قرار میگیرد.
بخشهای مختلف کاروانسرای سعدالسلطنه
وقتی وارد خیابان امامخمینی قزوین میشوید، یک ورودی زیبا با نورهای نارنجی میبینید که شما را به سمت خود جذب میکند. این ورودی اصلی کاروانسرای سعدالسلطنه است که شما را به یکی از بزرگترین و تاریخیترین مجموعههای تجاری ایران هدایت میکند.
سراها
سراها اتاقهای کوچکی هستند که برای اسکان کاروانها استفاده میشد و در واقع همان حجرههای کوچک موجود در صحن اصلی هستند.
راستهها
دو راسته مهم و معروف در کاروانسرای سعدالسلطه وجود دارد که یکی از آنها راسته وزیر و دیگری راسته قیصریه است.
تیمچهها
تیمچهها باعث شدهاند به جای دالانی وسیع و تکراری، فضاهای متنوعی ایجاد شود که علاوه بر کاربردهای متنوع، از فضا به خوبی استفاده شود.
مسجد
در جنوبغربی کاروانسرا، یعنی انتهای بازار وزیر، مسجدی قرار دارد به نام مسجد نبیشاه که قدمت آن به دوران فتحعلیشاه برمیگردد.
حمام
یکی از بخشهای مهم کاروانسرای سعدالسلطنه، آبانبار و حمامهای آن است که جنبه خدماتی داشتند. این بخشها تامین آب آشامیدنی و استحمام را برای کاروانها و ساکنان بازار آسانتر میکردند.
چایخانه
یکی از فضاهایی که در حال حاضر و مخصوصا با تغییر کاربری کاروانسرا، زیاد به چشم میخورند، کافه و چایخانههای مختلفی هستند که در این مکان وجود دارند.
حیاط شترخان
در بخش شرقی راسته وزیر، در جنوب غربی حیاط سعدالسلطنه، حیاط شترخان قرار دارد.
چارسوق، باشکوهترین بخش کاروانسرا
چارسوق از تقاطع دو راسته مهم و پرتردد ایجاد شده است. بر فراز آن گنبد بزرگ کاشیکاری شدهای با طرح لوزی زرد رنگ و حاشیه سورمهای قرار دارد که هر چه گنبد اوج میگیرد این طرحها هم کوچکتر و دور از دسترستر میشوند.
بهترین زمان بازدید از کاروانسرا
این مکان سرپوشیده است و در هر فصلی از سال میتوانید با فراغ بال و بدون نگرانی از گرما و سرما، ساعتها در میان کوچه پس کوچههای سرای سعادت، پرسه زده و سفری به گذشته داشته باشید. اگر به جاذبههای دیدنی و تاریخی ایران علاقه دارید، تنگ بهرام چوبین را بخوانید.
ساعت کاری کاروانسرای سعدالسلطنه
با توجه به اینکه این کاروانسرا در دل بازار قزوین قرار دارد، از زمان شروع به کار حجرهداران یعنی ساعت ۸ باز میشود و تا پاسی از شب باز است.
پیشنهاد مطالعه: برای دیدن مطالب بیشتر از گردشگری تابستان کجا برویم را بخوانید.