
وام تعمیرات مسکن از جمله تسهیلاتی است که در اکثر بانکهای دولتی تحت عنوان جعاله مسکن به متقاضیان ارائه میشود.
روند دریافت این تسهیلات با توجه به نحوه سپردهگذاری، میزان تسهیلات درخواستی و بانک عامل متفاوت است.
به گزارش مجله دلتا، در یکی از جدیدترین شیوههای کلاهبرداری، افرادی که خود را اعضاء شرکت صاحب نفوذ و نماینده بانک معرفی کردهبودند، با در اختیار گرفتن سند ملک، اقدام به سوء استفاده از آن و فروش مال غیر میکردند.
ارائه وام تعمیرات مسکن در یک هفته
شیوه کلاهبرداری به این ترتیب بود که کلاهبرداران با درج آگهی در رسانهها (نشریات و سایتها) اعلام میکردند که شرکت تحت امر آنها “در کمتر از ۱۰ روز امکان پرداخت وام تعمیرات مسکن ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومانی با سود ۴ تا ۸ درصد را به متقاضیان دارد.”
پس از تماس متقاضیان با شرکت برای دریافت وام، کلاهبرداران با جعل سربرگ یکی از بانکهای دولتی یکی از همدستان را به عنوان نماینده بانک معرفی می کردند تا ملک را ارزشگذاری کند.
فرد کلاهبردار بعد از حضور در خانه متقاضی، با بیان این مطلب که “بهتر است برای تسریع در روند دریافت وام مدارک را زودتر در اختیار بانک قرار دهد” از صاحبخانه میخواست که سند خانه را در اختیارش بگذارد.
زمانی که سند خانه در اختیار کلاهبرداران قرار میگرفت، آنها با جعل یک وکالتنامه فروش، براساس نام مالک که در سند ثبت شده به فروش خانه فریب خورده اقدام میکردند.
نکته جالب در فریب متقاضیان این بود که، برای آن دست از خریدارانی که اصرار بر رویت ملک داشتند، از متقاضی وام خواسته میشد که خانه را برای بررسی های نهایی تخلیه کنند تا کارشناسان فنی بانک هم به ارزشگذاری خانه اقدام نمایند.
اگرچه این کلاهبرداران بعد از طرح نخستین شکایات توسط پلیس دستگیر و برای سیر مراحل قانونی و بازپرداخت اموال تحویل مراجع قضایی شده اند، اما کلاهبرداری های صورت گرفته ناشی از فروش مال غیر، باعث شد تا روند بازگردان اموال زمانبر شود.
لزوم آگاهی متقاضیان از ضوابط دریافت وام تعمیرات
به نظر میرسد، اگر متقاضیان وام تعمیرات مسکن (صاحب خانه) با نحوه قانونی دریافت وام تعمیرات مسکن آشنایی داشتند، درصد وقوع این کلاهبرداری کاهش مییافت.
بررسی مجله دلتا از نحوه اعطاء وام تعمیرات مسکن که به عنوان تسهیلات جعاله مسکن در بانکها معروف است، نشان میدهد که پرداخت تسهیلات پس از حضور متقاضی در شعبه بانک و تکمیل پرونده در شعبه صورت میگیرد.
نحوه دریافت وام تعمیرات مسکن یا هر نوع تسهیلات در بانک ها ضوابط خاص خود را دارد که از طریق سایت اطلاع رسانی بانک یا فرمهای موجود در شعب بانک قابل بررسی است.
یکی از حربههای همیشگی کلاهبرداران در پروندههای کلاهبرداری، ارائه وعدههای خاص و به اصطلاح دور زدن ضوابط بر پایه روابط است. این موضوع باعث میشود تا فریب خوردگان خود را در یک موقعیت طلایی تصور کنند که دیگران از آن بی بهرهاند.
بنابراین دقت نظر در جزئیات و دریافت استعلام های لازم در خصوص نحوه دریافت تسهیلات از بانک مورد نظر بسیار حیاتی است. به این ترتیب که باید از مدعی ارائه وام پرسیده شود که تسهیلات تعمیر مسکن در قالب چه طرحی و از محل کدام بانک پرداخت خواهد شد. ضمن اینکه حتما” صحت شرکت وام دهنده و نامههای آن مورد استعلام قرار گیرد.
مواردی که خریداران باید مدنظر قرارد هند
مواردی که خریداران املاک در روند خرید املاک وکالتی باید مدنظر قرار دهند هم بسیار مهم است، از جمله این موارد این است که:
فقط معامله ملک را در بنگاه های دارای پروانه کسب و کدرهگیری انجام دهند. مهمترین مزیت سامانه کدرهگیری جلوگیری از کلاهبرداری در فروش یک ملک به چند مشتری است.
از اعتماد بیجا حتی نسبت به خویشاوندان هم جداً پرهیز کنند. قبل از معامله خود یا به کمک وکیل در خصوص تمام زوایای معامله و قرارداد، بررسی های لازم را انجام دهند. ممکن است نزدیک ترین فرد به خریدار هم به دلیل بی توجهی دچار اشتباه شده و توسط سودجویان فریب خورده باشد.
در رابطه با وضعیت ملک مورد معامله و قیمت آن، مالکیت رسمی و کاربری ملک و همچنین ممنوع المعامله نبودن مالک و فروشنده تحقیق و بررسی شود.
برای دیدن مطالب بیشتر در رابطه با این مطلب، صفحه نکات حقوقی ملکی، کلاهبرداریهای ملکی مجله دلتا را ببینید.