بایدها و نبایدهای قانون جدید صدور چک

۲
0
زمان مطالعه: 2 دقیقه
هر کسی در تجارت و کسب و کار به نوعی با چک سر و کار دارد اما اغلب افراد در صدور چک و یا دریافت آن اشتباهاتی مرتکب می‌شوند که بعدها می‌تواند در معامله‌های تجاری به ضرر آن‌ها تمام شود.
باید ها و نباید های قانون جدید چک

این روزها همه درباره قانون جدید چک حرف می‌زنند، برخی این اتفاق را ترسناک می‌دانند و برخی هم آن را برای آینده اقتصاد و پایین آمدن چک‌های برگشتی کاری مفید می‌دانند با مجله دلتا همراه باشید تا با برخی از این باید ها و نباید های قانون جدید چک آشنا شوید.

 چک کشیدن به شیوه جدید!

  •  سقف عمر چک‌های صادر شده از سوی دارنده دسته چک، سه سال است.
  •  اگر صادر‌کننده چک دارای چک برگشتی باشد، اجازه صدور برگه چک جدید در سامانه به وی داده نمی‌شود.
  • در دسته چک‌های جدید باید تمام اطلاعات فرد گیرنده و دلیل صدور چک در سامانه ثبت شود.
  • دارنده دسته چک دارای سقف اعتباری مشخصی است و جمع چک‌های صادر شده از سقف اعتباری وی تجاوز نخواهد کرد.
  •  نقد کردن چک تنها توسط  فردی که نامش در سامانه ثبت‌ شده است، امکان‌پذیر خواهد بود.
  •  صادرکننده چک باید اطلاعات روی برگه چک را از طریق برنامک تلفن همراه یا اینترنت بانک همان بانک که در آن حساب جاری داشته و دسته چک را از آن گرفته، ثبت کند.

 چک صیاد چیست؟

اولین قدم آن بود که چک‌های ایران دارای ظاهر همسان شوند تا گرفتاری‌های حقوقی و فرایند بررسی‌شان ساده‌سازی شود. بر اساس قانون جدید چک، بانک‌ها موظف شدند از دسته چک‌های متحدالشکلی با عنوان چک صیاد استفاده کنند و چک‌های قدیمی منسوخ اعلام شد.

  خداحافظی با حساب خالی

در گذشته هرکسی می‌توانست حتی با حساب خالی چک بنویسد ولی حالا بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی می‌کند. با این شرایط افراد نمی‌توانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند. با قانون جدید چک تمام حساب‌های بانکی افراد به دسته‌چک‌شان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانک‌ها از تمام حساب‌های صاحب چک برداشت می‌کنند.

  چک راحت‌تر برگشت می‌خورد!

یکی دیگر از ویژگی‌های قانون جدید چک این است که برخلاف گذشته می‌توانید به سرعت مجرم را به دام بیندازید. افراد می‌توانند بدون ثبت درخواست و حکم دادگاه، چک‌هایی را که گواهی عدم پرداخت دارند، به دادگستری ببرند و دادگستری به راهنمایی و رانندگی و ثبت اسناد دستور می‌دهد که پلاک خودروهای مالک چک و دیگر اموال  او را به نفع طلبکار ضبط کنند.

خداحافظی بد حساب‌ها و ورشکسته ها با دسته چک

یکی از باید ها و نباید های قانون جدید چک آن است که متقاضی ورشکسته یا از نظر مالی ناتوان نباشد و اعتبار مالی کافی داشته باشد. به جز این، او نباید در سه سال اخیر چک برگشتی داشته یا سوءسابقه‌ای به نام او ثبت شده باشد. هم‌چنین بدهکار نبودن متقاضی دریافت دسته چک هم مهم است و افراد زمانی می‌توانند درخواست دسته چک بدهند که تمامی بدهی‌هایشان اعم از چک های پاس نشده و وام ها را تسویه کنند.

قانون جدید چک

با اولین چک برگشتی مسدود می شوید

خب با توجه به قانون جدید، پس از برگشت نخستین چک، سامانه دیگر اجازه صدور و ثبت چک جدید را نمی‌دهد تا به این ترتیب از صدور چک‌های بی‌محل و بی‌اعتبار جلوگیری کند.

 چک، تاریخ انقضا دارد

بر اساس قانون جدید، تاریخ سررسید چک‌ها نمی‌تواند بیشتر از سه سال از زمان دریافت دسته‌چک باشد.

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب آیا مرگ پایان قرارداد است؟ را مطالعه کنید.

۲ دیدگاه

  1. ناشناس

    ۲ آبان ۱۴۰۰ در ۳:۰۴ ب٫ظ

  2. ناشناس

    ۱۷ مهر ۱۴۰۰ در ۱۲:۱۲ ب٫ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در نکات حقوقی

همچنین بخوانید

چه زمانی داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است؟

یکی از سؤالاتی که از ما پرسیده می‌شود آن است که داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است یا …