
مطالعه جدیدی که انجام شده نشان میدهد که تنهایی، تاثیرات شگرفی روی مغز دارد و مغز افراد تنها، تفاوتهای قابل ملاحظهای با مغز دیگر افراد دارد. در واقع حجم نواحی مختلف مغزی در این افراد متفاوت از افراد عادی است. تیمی از محققین دادههای تصویربرداری امآرآی حدود ۴۰،۰۰۰ فرد میانسال را بررسی کردهاند و به نتایج جالبی در زمینه تاثیر تنهایی بر مغز دست یافتهاند که در مجله دلتا به بررسی آن میپردازیم.
مغز در واقع شبکه پیچیدهای دارد که در آن نواحی مختلف مغز، به صورت ویژه با یکدیگر در ارتباط هستند. در این شبکه، مجموعهای از نواحی مغز در برنامهریزی آینده، تصورات و همچنین تفکرات در مورد دیگران نقش دارند. محققین دریافتهاند که در مغز افرادِ تنها، نواحی مختلف ارتباط بسیار محکمی با یکدیگر دارند و حجم ماده خاکستری در نواحی مختلف بیشتر از افراد معمولی است.
انسانها از شبکه مغزی برای یادآوری گذشته، برنامهریزی آینده و تفکر استفاده میکنند. ساختار و عملکرد این شبکه ارتباط مستقیمی با تنهایی افراد دارد، زیرا افرادِ تنها بیشتر در مورد آینده تصوراتی دارند، خاطرات گذشته را بیشتر به یاد میآورند و امید دارند که در آینده بر تنهایی خود غلبه کنند.
«ناتان اسپرینگ» به عنوان نویسنده اول این مقاله، میگوید: «وقتی روابط اجتماعی مطلوب وجود نداشته باشد، انسانهای تنها به سمت تصور داشتن این روابط سوق داده میشوند. ما میدانیم که این توانایی شناختی ارتباط مستقیمی با شبکه مغزی انسان دارد. بنابراین تمرکز این افراد بر تفکرات درونی خود به صورت طبیعی، باعث به کار افتادن عملکردهای طبیعی شبکه مغزی میشود.»
تنهایی اکنون یکی از مشکلات جدی برای سلامتی محسوب میشود و تحقیقات نشان داده است که انسانهای پیری که در تنهایی به سر میبرند، با احتمال بیشتری دچار بیماریهایی مانند زوال عقل میشوند. درک اینکه تنهایی چه تاثیری در مغز دارد، میتواند کلید پیشگیری از بیماریهای اینچنینی باشد.
پیشنهاد مطالعه: مطلب «عشق با بدن چه میکند؟» را در مجله دلتا بخوانید.