
در عرف اجاره، قراردادها یک ساله است و پس از پایان یک سال، موجر میتواند تخلیه ملک خود را بخواهد. در اثر وضعیت اضطراری و خطرناک، دولت میتواند با استفاده از قوه حاکمیت خود، اراده خود را دخیل در اراده طرفین عقد، یعنی موجر و مستاجر بسازد. این امر در زمان شیوع کرونا بحث جدی به خود گرفت و دولت اراده خود را در قراردادهای اجاره اعمال کرد. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی تمدید اجاره در زمان کرونا میپردازیم.
تمدید اجاره در زمان کرونا
طبق مصوبه دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا، در زمان شیوع کرونا هیچ یک از مالکین نمیتوانند بیش از مقدار معینی اجارهبها را افزایش بدهند. این میزان برای شهر تهران ۲۵ درصد و برای کلان شهرها ۲۰ درصد و برای شهرهای کم جمعیتتر ۱۵ درصد خواهد بود. در واقع مستاجران میتوانند در مال اجارهای، همچنان ساکن بمانند و اگر موجر(مالک) تصمیم بر افزایش اجارهبها گرفته باشد و این افزایش بیشتر از ارقام گفته شده باشد، مستاجر میتواند از قبول آن سر باز زند و افزایش اجارهبها تا حدود مشخص شده قابل پذیرش خواهد بود.
استثنائات مصوبه تمدید اجباری اجاره و امکان تخلیه
اگر مستاجر از قبل، طبق تعهداتی که داشته تخلف کرده و سبب ایجاد حق فسخ شده باشد، تمدید اجاره برای موجر شامل این مصوبه نیست و امکان فسخ و تخلیه وجود دارد.
اگر مالک ملک را رسما فروخته باشد یا در قراردادهای مشارکت در ساخت شرکت کرده باشد، از تاریخ فروش، مستاجر ۲ ماه فرصت تخلیه دارد.
از دیگر موارد استثنائات تمدید قرارداد در زمان کرونا، میتوان ازدواج فرزند پسر مالک را نام برد؛ بدین صورت که اگر فرزند ذکور مالک، ازدواج کند؛ مالک میتواند قرارداد اجاره را تمدید نکند. سند ازدواج و خانه نداشتن فرزند پسر، میتواند دلیل بر این ادعا باشد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب خرید ملک ورثهای و نکات آن را مطالعه کنید.