
خواص و منابع امگا ۳
در این مطلب، همراه مجله دلتا باشید. ما ابتدا سعی میکنیم امگا ۳ را بهتر به شما معرفی کنیم سپس به سراغ خواص امگا ۳ میرویم و در انتها منابع امگا ۳ را نیز به شما معرفی میکنیم.
امگا ۳ چیست و چه سرنوشتی دارد؟
برخلاف تصور اکثر افراد امگا-۳ تنها به یک مولکول گفته نمیشود بلکه به دستهای از اسیدهای چرب گفته میشود که ۳ نوع آن از همه مهمتر است. اسیدهای چرب امگا-۳ به طور کلی وقتی وارد بدن میشوند با دو سرنوشت روبرو میشوند.
سرنوشت اول امگا ۳ در بدن
اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند مانند بقیه چربیها توسط بدن به انرژی تبدیل شوند.
سرنوشت دوم امگا ۳ در بدن
ممکن است این اسیدهای چرب به ترکیبات فعال دیگری تبدیل شوند. این ترکیبات فعال نقشهای بسیار زیاد و مهمی در بدن دارند و عملکرد بسیاری از قسمتهای بدن به آنها وابسته است.
حتما ماهی بخورید
با توجه به اینکه نوع بهتر امگا-۳ تنها در ماهی وجود دارد توصیه میشود هفتهای دو وعده ماهی مصرف شود که البته این موضوع برای کودکان و خانمهای باردار اهمیت بیشتری دارد.
کسانی که تمایل به مصرف ماهی ندارند بهتر است زیر نظر متخصص تغذیه مکمل مناسب امگا-۳ دریافت کنند.
خواص اسیدهای چرب امگا۳
با امگا ۳ به مقابله با افسردگی و اضطراب بروید
افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی در دنیاست. علائم آن شامل ناراحتی، بی حالی، و به طور کلی از دست رفتن انگیزه برای زندگی است.
اضطراب نیز یکی از از اختلالات روانی شایع است که با نگرانی مداوم و عصبی بودن شناخته میشود.
مطالعات نشان میدهند افرادی که مقدار مناسبی اسید چرب امگا-۳ مصرف میکنند کمتر مبتلا به افسردگی میشوند.
همچنین افرادی که در حال حاضر مبتلا به افسردگی یا اضطراب هستند با مصرف بیشتر منابع غذایی امگا-۳ مقدار زیادی بهبود مییابند.
بهبود بینایی با امگا ۳
DHA یکی از انواع امگا-۳ است که نقش بسیار مهمی در ساختار شبکیه چشم دارد. در واقع مصرف مناسب DHA از بیماری های چشمی بسیاری جلوگیری میکند.
سلامت مغز و اعصاب
اسیدهای چرب امگا-۳ نقش حیاتی در سلامت مغز و اعصاب بازی میکنند که البته این نقش در زمان بارداری و اوایل کودکی بسیار مهمتر است.
نکته قابل توجه این است که ۴۰% اسیدهای چرب غیراشباع مغز از DHA تشکیل شده اند، بنابراین مصرف به اندازه اسیدچرب امگا-۳ از منابع غذایی خواص زیر را به دنبال دارد:
- افزایش هوش کودک
- بهبود روابط اجتماعی کودک در آینده
- کاهش اختلالات رفتاری در کودک
- کاهش ریسک ADHD، اتیسم و فلج مغزی
سلامت قلب و عروق
بیماریهای قلبی یکی از شایع ترین دلایل مرگ و میر در جهان هستند. مصرف کافی اسید های چرب امگا۳ از راههای زیر میتواند به شدت در سلامت قلب و عروق مفید باشد:
مبارزه با بیماریهای خود ایمنی
در بیماریهای خود ایمنی، سیستم دفاعی بدن سلولهای سالم را با سلولهای بیگانه اشتباه میگیرد و شروع به حمله به آنها میکند. یکی از معروفترین این بیماریها دیابت نوع ۱ است که در آن سیستم ایمنی به سلولهای تولید کننده انسولین در پانکراس حمله میکند.
مطالعات نشان داده وجود میزان کافی امگا-۳ در رژیم غذایی مخصوصا در یک سال اول زندگی با کاهش ریسک بیماریهای خود ایمنی همراه است.
بهبود بیماریهای روانی
مطالعات نشان داده مکمل یاری با امگا-۳ میتواند علائم موجود در اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی را کاهش دهد.
مقابله با زوال مغزی و آلزایمر
یکی از پیش آمدهای غیر قابل اجتناب بالا رفتن سن، کاهش سطح فعالیت مغز است اما میتوان این مشکل را به تعویق انداخت.
در مطالعات مشخص شده که مصرف امگا-۳ میتواند از بروز آلزایمر جلوگیری کند. همچنین زمانی که علائم اولیه آلزایمر ظاهر شده است می توان با مصرف کافی امگا-۳ از شدت علائم کاست یا افزایش این بیماری را به تاخیر انداخت.
منابع اسیدهای چرب امگا-۳
احتمالا جذابترین بخش این مطلب برای شما، منابع امگا ۳ باشد! شما دوست دارید بدانید منابع غذایی امگا ۳ کدام غذاها هستند تا با مصرف آنها به خواص امگا ۳ دست پیدا کنید. پس ادامه مطلب را از دست ندهید.
غذاهای دریایی غنی از اسیدهای چرب امگا-۳
ماهیهای زیر جزء منابع اصلی امگا-۳ هستند.
- ماهی خال مخالی
- ماهی سالمون
- شاه ماهی
- خاویار
- ماهی تن (البته روغن موجود در تن ماهی امگا-۳ نیست!)
- ساردین
- میگو
منابع گیاهی امگا ۳
- دانه چیا (دقت کنید دانه چیا با تخم شربتی تفاوت دارد)
- بذر کتان
- گردو
- دانه سویا