
افزایش جمعیت شهرها و زندگی شهری موجب شده است روزبهروز جمعیت آپارتماننشین به صورت فزاینده افزایش پیدا کند. این سبک زندگی دارای قواعد مختص به خود است که در صورت عدم رعایت طبیعتا مشکلات و اختلافاتی را به همراه خواهد داشت. علاوه بر مسائل مرتبط با مدیریت ساختمان، یکی از موضوعاتی که ساکنان یک آپارتمان را میتواند درگیر مسائلی کند، موضوعات مرتبط با قسمت مشاعات است. قوانین مشاعات آپارتمان قواعدی دارد که در قانونی تحت عنوان قانون تملک آپارتمانها ذکر شده است. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی قوانین مشاعات آپارتمان میپردازیم.
هزینههای مربوط به مشاعات ساختمان با چه کسی است؟
در صورتیکه تاسیسات مشترک ساختمان نیاز به هزینه داشته باشد، این هزینه را باید تمامی مالکان آپارتمان بپردازند و هیچکدام از آنها نمیتواند به دلیل عدماستفاده از این تاسیسات از پرداخت هزینه خودداری کند؛ برای مثال اگر به دلیل کاهش فشار آب، اهالی ساختمان تصمیم به نصب پمپ آب بگیرند، همه مالکان باید در پرداخت هزینه مشارکت کنند و مالکان واحدهای طبقه همکف نمیتوانند به بهانه اینکه مشکل فشار آب ندارند، از پرداخت هزینه نصب پمپ آب خودداری کنند، بنابراین پرداخت هزینههای مشترک خواه مورد استفاده همه مالکان باشد و خواه برخی از آنان مورد استفاده قرار دهند، بر تمامی مالکان الزامی است.
هزینههای مربوط به پشتبام بر عهده چه کسی است؟
هزینه تعمیرات مرتبط با طبقه آخر ساختمان اگر از مواردی مانند آب باران و برف و ناودان نشات گرفته باشد، برعهده تمام مالکان ساختمان است؛ همچنین اگر هزینههای طبقه آخر مربوط به پشتبام باشد، تمام مالکان ساختمان موظفند هزینهها را بپردازند. برای مثال اگر در اثر بارش باران و برف ایزوگام ساختمان فرسوده شده و آب به داخل ساختمان نشت کند و خساراتی به بار آورد، هزینه تعمیرات مربوط به داخل ساختمان را باید تمام مالکان بپردازند؛ همچنین اگر در اثر مسائل مربوط به پشتبام، سقف خانه طبقه آخر نم دهد و به آن آسیبی وارد کند، هزینه تعمیرات سقف طبقه آخر برعهده همه مالکان خواهد بود.
حق استفاده از مشاعات ساختمان
طبق قوانین مشاعات آپارتمان قسمتهای مشترک مورد استفاده تمام ساکنان یک آپارتمان است و نمیتوان به صورت انحصاری از آنها استفاده کرد یا اینکه آنها را قفل کرد. برای مثال هیچیک از ساکنان ساختمان نمیتوانند به درب ورودی پشتبام قفل بزنند و مانع تردد در آن شوند. حتی مدیر ساختمان هم نمیتواند این کار انجام دهد. اگر همه مالکان با هم تصمیم بگیرند که تردد در برخی قسمتهای مشترک مانند پشتبام جز در موارد ضروری ممنوع باشد، در این حالت مدیر میتواند به عنوان اجراکنندهی تصمیمات مالکان مانع تردد و رفتوآمد افراد در این قسمتها شود اما این هم برای موارد غیرضروری است؛ یعنی چنانچه برای مثال رفتوآمد به پشتبام برای انجام اموری مانند تنظیم آنتن تلویزیون ضرورت داشتهباشد، در این مواقع مدیر ساختمان نمیتواند مانع رفتوآمد به پشتبام شود.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر تکلیف قرارداد اجاره پس از فوت موجر را مطالعه کنید.