
با وجود اینکه سالها از رواج آپارتماننشینی در ایران میگذرد، هنوز بسیاری از ساکنان با فرهنگ آن آشنایی ندارند و قوانین آن را رعایت نمیکنند. یکی از بزرگترین مشکلاتی که مدیران ساختمان را درگیر میکند، عدم پرداخت شارژ ساختمان توسط برخی مالکان یا مستاجران است. این مسئله معمولا به اعتراض بقیه اهالی ساختمان منجر میشود و در برخی موارد عدم پرداخت شارژ جرایم و عواقبی را بهدنبال خواهد داشت. در این نوشتار از مجله دلتا با ما همراه باشید تا قوانین و جریمههای مربوط به عدم پرداخت شارژ ساختمان را بررسی کنیم.
شارژ ساختمان چیست؟
منظور از شارژ مبلغی است که هر واحد باید برای هزینههای عمومی و مشترک ساختمان پرداخت کند. این مبلغ بسته به شرایط و امکانات ساختمان، صرف نظافت مشاعات، تعمیر و نگهداری آسانسور، حقوق و مزایای سرایدار یا نگهبان و باغبان و … تعیین میشود. در برخی ساختمانها کنتور آب، برق و گاز مشترک است بنابراین هزینههای قبض این موارد نیز به مبلغ شارژ اضافه میشود. روش تعیین شارژ بسته به نظر ساکنان و اعضای هیات مدیره مشخص میشود. همه باید هزینههای شارژ را به صورت کامل پرداخت کنند و کسی نمیتواند مثلا با ادعای اینکه از آسانسور استفاده نمیکند، از پرداخت هزینههای مربوط به آن خودداری کند.
هنگام تنظیم قرارداد به مبلغ و بدهی شارژ توجه کنید
قبل از امضا خرید یا اجاره آپارتمان، از مبلغ شارژ و نبود بدهی در این زمینه اطمینان حاصل کنید.
- طبق ماده ۱۲ قانون تملک آپارتمانها، دفاتر رسمی هنگام تنظیم هرگونه قرارداد باید گواهی تسویه حساب خدمات مشترک را، که به تایید هیات مدیره رسیده باشد، از مالک درخواست کنند.
- در صورتی که خریدار یا مستاجر جدید پرداخت بدهی شارژ را تقبل میکند، باید در قرارداد ذکر شود.
عدم پرداخت شارژ ساختمان چه پیامدهایی دارد؟
در صورتی که یک واحد از پرداخت شارژ امتناع کند، مدیر ساختمان با طی مراحلی، میتواند به صورت قانونی نسبت به دریافت آن اقدام کند. طی مراحل قانونی مستلزم صرف زمان و انرژی است و بهتر است مالکان و مستاجران، طی جلساتی در مورد نحوه پرداخت شارژ با هیات مدیره به توافق برسند.
مراحل قانونی اقدام برای عدم پرداخت شارژ
- مراجعه به شورای حل اختلاف: مدیر ساختمان باید به شورای حل اختلاف منطقه مراجعه و اظهارنامهای مبنی بر عدم پرداخت شارژ به نام مالک یا مستاجر خاطی تنظیم کند. در متن اظهارنامه به مبلغ بدهی شخص و مدتی که پرداخت آن به تعویق افتاده است اشاره میشود. مراجعه به شواری حل اختلاف زمانی ممکن است که سقف بدهی تا پنج میلیون تومان باشد. در صورتی که مبلغ بدهی شارژ از این مقدار بیشتر باشد، مدیر ساختمان باید به دادگاه مراجعه و از این طریق اقدام به وصول مبلغ کند.
- قطع خدمات مشترک: اگر واحد مذکور با گذشت ۱۰ روز از دریافت اظهارنامه مبنی بر عدم پرداخت شارژ، نسبت به پراخت آن اقدام نکرده باشد، مدیر ساختمان میتواند خدمات مشترک مانند آب گرم، گاز و … را برای آن واحد قطع کند. قطع این خدمات تا زمان پرداخت بدهی ادامه خواهد داشت.
در صورتی که مالک یا مستاجر یک واحد پس از دریافت اظهارنامه و قطع خدمات مشترک، همچنان نسبت به پرداخت بدهی اقدام نکند، مدیر ساختمان باید به اداره ثبت منطقه مراجعه کند. اداره ثبت با توجه به اظهارنامهای که قبلا صادر شده است، برای فرد بدهکار اجراییه صادر میکند. فرد بدهکار پس از دریافت اجراییه به مدت ده روز فرصت دارد که نسبت به پرداخت بدهی خود و یا توافق با هیات مدیره ساختمان اقدام کند. قطع خدمات مشترک تا زمانی که بدهی پرداخت نشود ادامه خواهد داشت.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر چگونه از مجرد بودن خواستگار خود مطمئن شویم؟ را مطالعه کنید.