کم خونی، علائم و درمان آن

۲
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
کم خونی فقر آهن شایع‌ترین نوع کم خونی بوده و به دلیل نقش آهن در ساختار هموگلوبین که برای اکسیژن رسانی به بافت‌های بدن حیاتی است، اهمیت ویژه‌ای دارد. درمان آن در موارد خفیف با رژیم غذایی و در موارد شدید با درمان دارویی تحت نظر پزشک صورت می‌گیرد.
درمان کم خونی

آهن یکی از عناصر حیاتی است که نقش مهمی در بدن انسان دارد. تقریبا نیمی از کم خونی‌ها مربوط به کم خونی ناشی از فقر آهن است. در این مقاله با مجله دلتا همراه باشید تا با علائم ظاهری کم خونی و انواع درمان کم خونی از جمله: دارویی، سنتی و همچنین رژیم غذایی مناسب آشنا شوید.

علائم ظاهری کم خونی

  • خستگی و ضعف عمومی بدن
  • سرگیجه
  • ابتلای مکرر به عفونت‌های ویروسی
  • سوزن سوزن شدن و خواب رفتن دست و پا‌ها
  • رنگ پریدگی
  • ناخن‌های قاشقی شکل یا فرو رفته

علائم کم خونی

درمان کم خونی فقر آهن در طب سنتی

در طب سنتی راهکار‌های زیادی برای درمان کم خونی فقر آهن وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. مصرف گوشت قرمز و جگر به خصوص گوشت شتر
  2. سیب رنده شده در مخلوط گلاب و عرق بیدمشک به خصوص اگر در ظرف چینی باشد.
  3. دمنوش گزنه
  4. خرما
  5. پسته
  6. زیره سیاه
  7. بادکش خونساز نیز یکی دیگر از راه‌های درمان کم خونی فقر آهن است که می‌بایست تا ۵ یا ۶ ماه ادامه داشته باشد تا کاملا مؤثر واقع شود.

علت کم خونی

درمان دارویی کم خونی فقر آهن

همانطور که گفته شد برای درمان کم خونی فقر آهن بسته به میزان کم خونی، دوز دارویی که تجویز می‌شود متفاوت است. همچنین ممکن است در موارد بسیار شدید به جای دارو‌های خوراکی تزریق وریدی آهن نیاز باشد. ساختار دارو‌های خوراکی یا قرص آهن که در درمان کم خونی فقر آهن کاربرد دارند به صورت نمک‌های آهن است؛ مثل سولفات فروس که به اسم فروس سولفات نیز شناخته شده و درمان مؤثری برای این نوع کم خونی به شمار می‌رود. اسید فولیک نیز به همراه قرص آهن برای جذب بهتر آن معمولا تجویز می‌شود.
نکته مهم در مصرف دارو‌های آهن خوراکی این است که بهتر است با معده خالی مصرف شوند؛ اما در این صورت ممکن است معده تحریک شده و عوارضی، چون حالت تهوع و یا معده درد برای شخص ایجاد شود. به همین دلیل بهتر است قرص آهن آخر شب خورده شود تا عوارض آن کاهش یابد. همچنین مصرف ویتامین C به دلیل اینکه جذب آهن را افزایش می‌دهد همراه با قرص آهن توصیه می‌شود.

کم خونی در کودکان

درمان خانگی کم‌خونی فقر آهن

اما سوال مهم این است که برای کم خونی فقر آهن چه بخوریم؟ یا به عبارت دیگر منابع غذایی سرشار از آهن کدامند؟ در پاسخ باید گفت:

  • منابع حیوانی غنی از آهن  عبارتست از: گوشت قرمز به خصوص گوشت شتر، جگر سیاه و جگر مرغ، قلوه، زرده تخم مرغ و ماهی.
  • از منابع گیاهی خوب برای کم خونی فقر آهن می‌توان به سبزیجاتی که برگ‌های تیره‌تر دارند مثل اسفناج و جعفری و حبوباتی مثل عدس و لوبیا اشاره کرد.
  • همچنین تنقلاتی مثل میوه‌های خشک شده برگه آلو، زردآلو و همچنین آجیل یا دانه‌های روغنی مثل بادام، پسته و کنجد سرشار از آهن است.

بیشتر ببینید در سلامتی

همچنین بخوانید

خواص شگفت‌انگیز هل شما را شوکه می‌کند!

هل ادویه نواحی گرمسیری است که عطر و طعم دلچسبی به غذاها می‌دهد. فواید هل برای سلامتی را در…