
شاید بتوان کبد چرب را جزو ۵ عارضه شایع در افراد معرفی کرد، بهطور مثال یک سوم از جمعیت بالغین آمریکایی دچار این بیماری هستند. به همین دلیل شاید بد نباشد روشهای درمان گیاهی کبد چرب را بدانید.
با ما در مجله دلتا همراه شوید.
کبد
برای این عضو پرکار بدن میتواند اختلالات و عارضههای زیادی رخ دهد که در این بین کبدچرب از جمله شایعترین آنهااست.
بهطور کلی دو نوع کبدچرب وجود دارد، کبد چرب الکلی و کبدچرب غیرالکلی. همانطور که از اسم آنها نیز مشخص است، کبدچرب الکلی در اثر ازدیاد مصرف مشروبات الکلی به وجود میآید، اما کبدچرب غیرالکلی علل دیگری دارد.
کبد چرب غیرالکلی از جمله بیماریهایی است که شایعات در مورد علت ایجاد آن بسیار زیاد است و خیلی نمیتوان علت مشخصی برای آن در نظر گرفت.
کبدچرب چگونه بهوجود میآید؟
کبد چرب در اثر تجمع ذرات چربی در سلولهای کبدی ایجاد میشود که بر اساس درصد و میزان چربی تجمع کرده، از درجه یا اصطلاحاً گرید ۱ تا ۳ دستهبندی میشود.
چنانچه روند تجمع چربی ادامه پیدا کند و کنترل نشود، مرحله فیبروز کبدی بهوجود میآید؛ در این مرحله عملکرد کبد به شدت کم میشود.
عوارض بیماری کبدچرب
- چاقی و اضافهوزن
- بیتحرکی
- مصرف بیرویه کربوهیدراتهای ساده
- کاهش وزن سریع و غیراصولی
- فشارخون بالا
- بالا بودن سطح کلسترول خون
علائم بیماری کبدچرب
کبد از جمله اندامهایی است که گیرنده درد ندارد، اما به هر حال این بیماری بدون علائم هم نیست. از جمله علائمی که فرد مبتلا به بیماری کبدچرب آنها را تجربه میکند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس بیحالی
- احساس ناخوشی در ناحیه شکمی
- خستگی
- کاهش اشتها
شیوه تشخیص این بیماری از دو طریق آزمایش میزان آنزیمهای کبدی و همچنین سونوگرافی ناحیه شکمی انجام میشود.
درمان گیاهی کبد چرب
بهطور کلی موادغذایی و گیاهانی که سطوح بالایی از آنتیاکسیدان دارند، اولین و بهترین درمانگرها برای این بیماری محسوب میشوند و میتوان برخی از آنها را برای درمان گیاهی کبد چرب استفاده کرد.
چند مورد از موثرترین گزینهها برای درمان گیاهی کبد چرب شامل موارد زیر میشود:
چای سبز
چای سبز تا حدودی میتواند مقدار چربی سوزی بدن را بالا ببرد. این اثر در کاهش میزان چربی کبد و همچنین کاهش سطح کلسترول خون بسیار مفید است.
علاوهبر این، چای سبز خواص آنتیاکسیدانی بسیار زیادی نیز دارد. البته از زیادهروی در مصرف این نوع از چای نیز باید پرهیز کرد، چرا که اثرات ناخوشایندی بر قلب و همچنین فشارخون خواهد داشت.
خارمریم
امروزه برخی از متخصصان از عصاره این گیاه به عنوان اولین خط درمان گیاهی کبد چرب استفاده میکنند.
توانایی این گیاه در بهبود کبد چرب و بهطور کلی عملکرد کبد، به دلیل محتوای خاص آنتیاکسیدانی آن است.
البته هنوز به طور قطع اثر گیاه خارمریم بر درمان گیاهی کبد چرب توسط جوامع علمی دنیا، تأیید نشده است، اما مداخلات تجربی، اثربخشی آنرا نشان داده است.
زالزالک کوهی
این گیاه از جمله گیاهان پر استفاده در طب سنتی چین است. به دلیل سطح بالای آنتیاکسیدانی آن، تأثیر بسیار زیادی در کاهش چربی کبد و همچنین کمک به سلولهای کبدی برای بازیابی و ترمیم خود دارد.
اساساً رنگی بودن یک ماده غذایی یا گیاه نشان دهنده سطح بالای آنتیاکسیدان آن است.
زردچوبه
این همان ادویه خوش طعم و رنگی است که تقریباً در تمام غذاهای ایرانی بهکار میرود. زردچوبه دارای یک آنتیاکسیدان خاص به نام کورکومین (Curcumin) بوده که تقریباً تمام اثرات مفید این گیاه به دلیل داشتن این ماده است.
دارچین
مطالعات بسیاری بر اثر دمکرده و همچنین مکمل دارچین بر روی کبد چرب انجام شده است و تقریباً اکثر آنها تأثیر مثبت این ادویه خوراکی بر کبد چرب را تأیید کردهاند.
کاسنی
کاسنی از جمله گیاهانی است که از صدها سال قبل در کتب طب سنتی به اثر مفید آن بر کبد اشاره شده است. البته مصرف عرق و عصاره آن در بین مردم ایران مرسوم است.
در کتب طب سنتی از کاسنی به عنوان یک ماده غذایی سرد و تصفیه کننده کبد یاد شده است، اما در علم جدید، نیز خواص بسیاری را برای آن ذکر کردهاند.
رزماری
رزماری خاصیت ضدالتهابی قوی دارد به طوری که از پماد موضعی آن برای کاهش دردهای مفصلی و کوفتگیها استفاده میکنند.
اخیراً در برخی از مطالعات اثر این گیاه را بر کبد چرب نیز بررسی کردهاند. اکثر این مطالعات تأثیر آنرا بر کاهش چربی کبد و همچنین بهبود وضعیت التهابی کبد تأیید کرده است.
راه اصلی پیشگیری و درمان کبدچرب
در آخر ذکر این نکته ضروری است که موثرترین و کارآمدترین راهکار درمان کبد چرب بر اساس آخرین تحقیقات، رعایت رژیم غذایی مناسب همراه با فعالیت بدنی است.
تنها ۳ تا ۵ درصد کاهش وزن، میتواند تا حد زیادی چربی کبد را از بین ببرد. پس در کنار درمان دارویی و گیاهی، پیروی از یک الگوی غذایی سالم، راهکار کلیدی در درمان این بیماری است.